С много настроение за публиката и артистични вълнения за участниците

...
С много настроение за публиката и артистични вълнения за участниците
Коментари Харесай

Чуждестранни гости във Второто издание на „Сцени на Струма“

С доста въодушевление за публиката и артистични безредици за участниците стартира на 3-ти септември Второто издание на „ Сцени на Струма “ на открита сцена пред Читалище „ Братство 1869 “ гр. Кюстендил – един от съорганизаторите, дружно с Музикална къща „ Престо “ и Надежда Димитрова. Сред многото осъществявания на утринния концерт от 11 часа имаше такива на локални участници и на деца от други градове, най-вече от София. Чуждестранните посетители срещнаха публиката с някои традии от своите страни. София Шигаева-Митреска, шеф на Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ показа активността на центъра пред публиката. Малкият Дамян Митрески взе участие в художествената стратегия със стихотворението " Анадилим " ( " Майчин език " ) на Мина Рашид, което изрецитира на азербайджански език. За посетителите бе подредена галерия от детски рисунки " Азербайджан - Кавказски парадайс " в постройката на читалището. Демонстрацията на азербайджанска чаена трапеза провокира интереса на посетителите с ритуалите, свързани с това какво се сервира на маса и дегустацията на ароматния азербайджански чай с бонбони или млечна захар. Присъствието на китайската просвета у нас и активността на Институт Конфуций – София, показа госпожа Аксиния Колева. Интерсен акцент бе представянето на мароканската просвета с артисти и танцьори в национални костюми. С интензивностите на Асоциация за българо африканско и европейско съдействие срещна присъстващите нейният ръководител Нуридин Риажи.

Артистични работилници за деца и родители в следобедните часове водени от художника Кристиян Терзиев и Светлана Иванова – занимания с барабани и изобразяване на фона на музикално осъществяване, въодушевиха детската публика, всеки да изрази себе си по разнородни способи, въодушевени от креативния заряд на уредниците и гостите от чужбина. Приятно бе да опиташ китайски чай и вълнуващо да напишеш името си с китайски писмени знаци благодарение на представителите на Институт Конфуций - София - Лиу Сиумин - шеф на ИКС от китайска страна; госпожа Аксиния Колева от българска страна; Луо Хуейли - преподавателка в ИКС; Силви Велев - учител по тайдзицюан; Джао Син уа. Институт Конфуций - София е учебен и културен център към СУ “Св. Климент Охридски ”. Основната му активност е обвързвана с преподаването на китайския език и разширение познанията на хората от другите страни за китайския език и просвета, развиване на другарските връзки и разрастване на интернационалния продан и съдействие сред Китай и страните по света в региона на образованието, науката, културата, стопанската система и други сфери.

Към хубостите на Мароко, туризма и традициите публиката бе въведена от лекция на Нуридин Риажи и прожекция, съпроводени от дегустация на марокандски чай.

Освен музика, спектакъл и танц уредниците подчертават и на спортове, свързани с духовното израстване на децата. За посетителите атрактивна бе демострацията с боксьори от клуба по савате в Пловдив с треньор французинът Стефан Тардитс. Те представляваха Българската федерация по савате /френски бокс/ с ръководител Георги Танчев

Вечерният концерт на 3-ти септември „ Сцена за всички “ срещна публиката с разнообразни сформира и реализатори: Анна Танчева актриса, Светлана Иванова сопран, Надежда Малчева пиано, Милена Караджова, Вергиния Николова, Ружа Райчева, Ваня Ангелова, маесторо Алехандро Чавес и други.

Другата галерия в границите на фестивала е на Лора Генчева „ Чудният свят на Лори “, която може да се посети до 17-ти септември в Читалище „ Братство 1869 “ гр. Кюстендил.

На 7-ми септември на Сцената на читалище ‘’Братство 1869’’ гр. Кюстендил от 18:30 ч. в концерта „ Залези над Струма “ дуото от Албания Дуо Дурата Лазо, пиано и Зийа Бейлери, саксофон извършват за публиката с произведения от Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Жан-Баптист Арбан, Жером Савари, Пол Агрикол Генин.

Във фестивала следва майсторски клас по цигулка с Деница Казакова с посетители от Швейцария.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР