С много настроение, музика и танци вчера започна 14-ото издание

...
С много настроение, музика и танци вчера започна 14-ото издание
Коментари Харесай

Дефилето на младото вино тръгна по вода

С доста въодушевление, музика и танци през вчерашния ден стартира 14-ото издание на „ Дефиле на младото вино “, което продължава до неделя в Стария град. Традиционното Дионисиево шествие потегли от площада пред Община Пловдив,  предвождано от бога на виното, в чийто облик за поредна година се превъплъти младият артист от Кукления спектакъл Стайко Стайков. Бог Дионисий и вакханките му от Техникума по хранително-вкусови технологии, дружно с танцьорите от отбор “Тракия “, привлякоха десетки пловдивчани на Главната.  



Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева отвори канелката под зоркия взор на господ Дионисий

 

На стълбите пред църквата „ Успение Богородично ” в Стария град одобрение към присъстващите насочи уредникът на събитието и ръководител на Съвета по туризъм - Любозар Фратев. Първата бъчва с младо вино отвориха господ Дионисий и зам.-министърът на туризма Ирена  Георгиева, която пожела „ на добър час “ на изданието. Тази година в него вземат участие 67 компании, като 45 от тях са винарски мазета, а 20 - производители на храни.

17 са локациите, в които в продължение на три дни пловдивчани и гостите на града ще дегустират тазгодишните виновност. Любителите на вино се очакват  в Галерия " Джуркови “, Ресторант " Филипополис “, Ресторант " Граждански клуб “, Резиденция " Тракат “, Къща " Бирдас “, Музейна аптека " Хипократ “, ГХГ - Експозиция " Геирги Божилов-Слона “, Експозиция " Златю Бояджиев “, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща " Георгиади “, Къща " Никола Недкович “, Къща " Иван Черноземски ", Къща на Георги Данчов - Зографина, Ресторант " Алафрангите “ и Резиденция " Тракийски стан “.

Програмата на фестивала включва многочислени атракции. Безплатно вино, хартия и четки ще раздава на Лапидариума столичният художник Филип Нигохосян през днешния ден в 12 часа. Там ще започва акцията от фестивала „ Нарисувайте картина с вино ”. Дионисиевите питиета и хартията ще се употребяват за основаването на художествени произведения. „ Рисуването с вино е ново и за мен. В София не помня да е имало такива пърформанси, само че пък за сметка на това постоянно се провеждат майсторски класове по изобразяване с кафе ”, изясни за „ Марица ” Нигохосян. В майсторския му клас може да взе участие всеки, а в 17 часа на камъните на Лапидариума ще бъдат подредени готовите произведения.

Очаква се в събота през другите обекти в Стария град да мине министърът на земеделието Явор Гечев.



Над 300 типа виновност ще се леят през уикенда на разнообразни обекти в Стария град

 

Днес ще бъдат оповестени и наградените виновност. Гостите на „ Дефиле на младото вино ” ще може да вземат участие в анкетата за обичана напитка. Във всяка листовка ще има QR код, с който феновете на омайващата напитка ще могат да гласоподават. 23-ма експерти от Университета по хранителни технологии ще дават златен, сребърен и бронзов Дионисий в три категории. Първата група виновност ще са годишна продукция 2022, които са в приключен и търговски тип. Те ще бъдат оценени като финализирани.

Втората група са отново виновност от последна годишна продукция, само че те не претендират, че към този миг са безусловно подготвени. Тук погледът на журито ще е малко по-различен. Ще се прави оценка капацитетът на всеки артикул.

Третата група е доста забавна на гостите - това са плодови или ароматизирани виновност на основата на вино. Като се дават категории, тези питиета не може да се смесват и да се правят оценка по идентичен метод. Това са черешови, дюлеви, виновност на основа мерло с добавка на някакъв плодов сок. Студенти от компетентност " Винопроизводство " ще оказват помощ в оценяването.

„ Надявам се доста хора да пуснат своите анкети, тъй като по този начин резултатите са по-представителни. Активната работа сподели посоката, по която вървят винарите - те търсят от ден на ден зоната на младите виновност. Това се вижда и на огромни събития в България. А климатът и изискванията на България не са най-подходящи за млади виновност, тъй като сме на юг. Голям триумф е да можеш да докараш един вид да е кадърен за дегустация до първите дни на ноември. Това е и триумф на самото събитие ”, счита доцент Христо Спасов от Университета по хранителни технологии. В 13 часа в съботния ден той ще направи презентация на „ Професия Дегустатор ” в Къща „ Иван Черноземски ” в Стария град.

 

Без музика не може

Тазгодишното „ Дефиле на младото вино ” има и друга мощна част, отдадена на класическата музика. В 16 часа в съботния ден в къща „ Иван Черноземски ” стартира класическият концерт на швейцарския баритон Серж-Етиен Фраутаг и пианистката Андрея Йермини.

Те ще вземат участие и в музикалния фест „ Тримонциада ”, който ще се организира в Първо студио на Радио Пловдив.



ХУДОЖНИКЪТ ФИЛИП НИГОХОСЯН

 

Утре в 12 часа в постройката на Фондация „ Елизиум ” на ул. „ Душо Хаджидеков ” 2 е концертът на квартет „ Пезанте ”. Те ще изпълнят произведение от Шостакович. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР