С митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде

...
С митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде
Коментари Харесай

Започват възпоменателните прояви по повод 147 години от гибелта на Христо Ботев

С протест - заря довечера във Враца ще бъде маркирана 147-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Тържественият обред от дълго време е част от календара на формалните национални прояви и стратегия " Хоризонт " ще предава церемонията директно след 9 часа довечера. Митингът - заря също по този начин е кулминационна точка на обичайните Ботеви дни във Враца. Тясно обвързван с подвига на бележития стихотворец - бунтовник, градът празнува формалния си празник на днешния ден към този момент 26 години.

Очаква се слово да произнесе ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Тържественият обред от дълго време е част от календара на формалните национални прояви и стратегия " Хоризонт " ще предава церемонията пряко след 9 часа довечера. Митингът - заря също по този начин е кулминационна точка на обичайните Ботеви дни във Враца.

Тясно обвързван с подвига на бележития стихотворец - бунтовник, градът празнува формалния си празник на днешния ден към този момент 26 години. 

Още след Освобождението дните на респект и поклонение пред героизма на Христо Ботев, намерил гибелта си по стръмните скатове на Врачанския Балкан концентрират националното внимание и събират във Враца освен държавния, политически и културен хайлайф, само че и доста родолюбци от цялата страна. Масовите събирания започвали ден преди 2 юни с идване на гостите и прераствали в манифестации с речи и възторг край Ботевия монумент в центъра на града вечерта на 1 юни. Така десетилетия наред до довечера, когато на същото място, само че други генерации посетители и поданици на Враца ще отдадат почитта си към бележития стихотворец и бунтовник като част от митинга - заря по случай Деня на Ботев и на починалите за българската независимост и самостоятелност.

Над 70-годишна е историята на тържествения ритуал в тази форма, отбелязва историкът Христина Христова.

По-отскоро, само че пък към този момент над 20 години, 1 юни е Ден на Враца. Празникът на града е мотив да се отличат врачаните със заслуги за развиването му. Днес на тържествена сесия на Общинския съвет званието почетен жител ще получи врачанският митрополит Григорий за приноса му в филантропичните действия и публичния и обществен живот в общината. Ще бъде връчена и " Наградата на Враца ". Тази година отличените са: врачанската Симфониета и диригентът й  Христо Павлов, етнографът доцент доктор Йорданка Манкова за изследванията й на локалните обичаи и фолклор,  доктор Тодорка Манолова за приноса й в опазването на здравето в общината, врачанският " Ротари клуб " за благотворителните му начинания, общественикът Ганка Пищикова, треньорът по водна топка Венетка Начева, утвърдила врачанския клуб на национално и интернационално равнище и шампионката по битка Мими Христова.

В този богат на прояви ден, прави усещане една самодейност, която сплотява настроенията на днешния необикновен ден за Враца, наречена " Със стихове и песни по Ботевата алея ". Десетки ученици на врачанските детски градини ще се причислят към Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета. Походната колона се придвижва от Козлодуй към връх Околчица към този момент пети ден и следва финалното нанагорнище до лобното място на Войводата.

В Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “  през днешния ден се открива изложба в чест на Ботев. Експозицията е озаглавена " Документи, извори, истини - книжовно-документалното завещание на Христо Ботев в Националната библиотека " и е ситуирана в западното предверие. Документи, старопечатни книги, снимков и графичен материал показват значими стадии от живота и активността на българския бунтовник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР