С митинг и спиране на движението, стотици софиянци се събраха

...
С митинг и спиране на движението, стотици софиянци се събраха
Коментари Харесай

Борбата с насилието над жени събра стотици в София и Варна

С протест и прекъсване на придвижването, стотици софиянци се събраха на Орлов мост, с цел да отбележат Международния ден за битка против насилието над дами.
Според статистиката - всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно принуждение. От началото на годината до през днешния ден са станали 28 убийства на дами, които са осъществени най-често от сегашен или някогашен сътрудник.

" Искаме закони и не желаеме дами и деца да се трансформират в статистика! " обявиха близки за трагично починалите преди седмици Дари и Ники.

.

Във Варна група жители с поддръжката на клуб “Не си сама” също направиха акция “Да спрем насилието над жени” на пл. Независимост в града. Организаторите припомниха, че с изключение на убитите дами са умряли и три деца, убити от своите татковци.

„ Ние желаеме да сложим завършек на това, да дадем публичност, да не стопираме да приказваме и да действаме преди да е прекомерно късно. Защото насилието над дами, било то домашно, полово или психическо, не е фамилен проблем, той е публичен.

Поради тази причина обществото би трябвало да е внимателно към признаците на принуждение. Необходими са законодателни промени и предварителна защита. Информационни акции както в учебните заведения, по този начин и измежду хората, които упражняват публични специалности “, се показва в поканата за солидарната акция във Варна.

На 25 ноември светът отбелязва Международен ден за елиминиране на насилието против дамите. Датата е избрана след резолюция на общото заседание на Организация на обединените нации от 17 декември 1999 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР