С мистичен ритуал посрещнаха първите слънчеви лъчи в древното тракийско

...
С мистичен ритуал посрещнаха първите слънчеви лъчи в древното тракийско
Коментари Харесай

Тракийски ритуали и вино Kabile в най-дългия ден от годината

С тайнствен обред посрещнаха първите слънчеви лъчи в античното тракийско населено място Кабиле до Ямбол в най-дългия ден от годината, съобщи наш кореспондент.

Стотици почитатели на историята и античната просвета се събраха в археологическия резерват, с цел да следят по какъв начин от изток слънчевите лъчи минават през изсечената от човешка ръка в скалите „ мушка” и огряват облика на богинята Кибела върху една от скалите. Събитието обичайно се провежда от община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с поддръжката на най-старата маза в Южна България – „ Вила Ямбол “ и тяхната серия виновност Kabile, кръстени на античния град. Зрители описват, че точно на този ден обликът на богинята Кибела в осветлен от слънцето в разнообразни цветове от близките скали. Богинята минава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала го дефинират като вълшебен. Любопитна детайлност е, че съгласно направени изследвания магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно спрямо естественото за планетата. Медицинските индикатори на присъстващите на опита също са се подобрили доста. Днес Кабиле се вписва доста добре в модерната инфраструктура. Автомагистрала „ Тракия” минава единствено на 600 м южно от резервата, където при км. 281 и построен обособен пътен възел с два паркинга. Древният тракийски град Кабиле е измежду 100-те национални туристически обекта и посрещането на най-дългия ден от годината събира все по към този момент запалянковци.


По традиция ритуалът завърши с вино – не инцидентно бе определена марката Kabile, кръстена точно на античното светилище. А на етикета й е изобразен обликът на богинята Кибела. Екипът на избата производител „ Вила Ямбол “ има вяра, че богатото завещание на района и античните обичаи им оказват помощ да основават качествени питиета. Виното е една от свещените питиета на траките, описват археолозите. В нашата територията с изключение на, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, и вършат от него напитка още от времето на каменно-медната ера, т.е. доста, доста рано спрямо останалия свят. „ Нашето вино носи името Кабиле, с цел да опише легендата за най-могъщия град на траките и е въодушевено от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино. Според сведенията, ние сме измежду първите географски райони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Щастливи сме, че можем да споделим Kabile с всички посетители точно в най-дългия ден от годината “, разясниха от „ Вила Ямбол “.


Екипът има вяра, че вдъхновението от Кибела и античната тракийска история са значими за триумфите на марката по света и у нас. Само от началото на тази година серията виновност Kabile завоюва общо 20 медала на международни състезания. Седем от оценките са от влиятелния Vinalies Internationales 2019 във Франция, други четири от пътуващия Mondial de Bruxelles, осем от Los Angeles International Wine Awards и един орден от International Wine Challenge 2019.




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР