С мащабна изложба Софийската градска художествена галерия отбелязва 100-годишнината от

...
С мащабна изложба Софийската градска художествена галерия отбелязва 100-годишнината от
Коментари Харесай

Ретроспективната изложба Отвъд видимото за 100-годишнината на Генко Генков

С огромна галерия Софийската градска художествена изложба отбелязва 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков.

Ретроспективната галерия " Отвъд забележимото " показва над 100 негови произведения, основани в интервала от 1949 до 2005 година По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една спомагателна творба.

" За нас беше предизвикателство да изследваме този актьор, който се оказа доста сложен за проучване, събиране и показване. Дори намирането на негови фотоси беше извънредно комплицирано. Ние мъчно пазим своята памет. Наложи се да се мине през доста архиви. Малко събрахме, само че в края на краищата разказът за него го има ", описа пред БНР Аделина Филева, изкуствовед, шеф на галерията и куратор на изложбата. Според нея художникът " колкото и да е прочут, толкоз ще се окаже и чужд ".

" Той рисува доста малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, които са го впечатлили. Пейзажите в изкуството му са безчет. Той ни оставя едно извънредно завещание ", посочи тя.

По думите ѝ платната на художника са " не толкоз реалистични, колкото визионерски ".

" Понякога са крепко конструирани, различен път – гневни, експресивни произведения. Могат да бъдат и меланхолични. Познатата експресивна и ярка палитра от време на време е доста светла, мека и деликатна. "

Изложбата в СГХГ ще продължи до 6 септември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР