С Любомир Овчаров, изпълнителен директор на Адастра България, разговаря Станимир

...
С Любомир Овчаров, изпълнителен директор на Адастра България, разговаря Станимир
Коментари Харесай

Адастра България с нова стратегическа локация в Пловдив

С Любомир Овчаров, изпълнителен шеф на Адастра България, беседва Станимир Иванов

- Разкажете ни повече за Адастра и от кой момент оперирате в България ?

- Адастра е канадска компания, учредена през 2000 година, водач в региона на Информационния мениджмънт (ИМ). Има близо 2000 чиновници в другите офиси по света - Торонто, Ню Йорк, Прага, Франкфурт, Волфсбург, Братислава. В Пловдив откриваме третия си офис в България, като досега имаме офиси в градовете София и Варна.

Адастра обезпечава бизнес консултиране и smart data management услуги, решения и програмен продукт от най-голям клас. Експертизата ни включва разбор на бизнес информация, създаване на хранилища и езера от от данни (data lakes), ръководство на основни бизнес данни чрез изкуствен интелект и цифровизация на водещи компании от целия свят. Най-голям дял всред пазари и промишлености, за които Адастра дава услуги, заемат финансовите организации, следвани от индустриални компании, телекоми и retail вериги.

Първият офис на Адастра в България стартира работа в София през 2008 година Следва отваряне на втори офис във Варна през 2011 година Тази година, 10 години откакто компанията стъпва в България, отваряме и нашия трети офис - в Пловдив.

- Какви провокации виждате на пазара, на който оперирате?

- В бранша, в който работим, провокациите освен за нас и в България, само че и в международен мащаб са свързани с обсега и развиването на новите технологии, както и с дефицита и набирането на подобаващи експерти.

Big Data, IoT, когнитивни технологии, основани на изкуствен интелект, са единствено някои от перспективните технологии, които към този момент навлязоха изрично като действителни планове измежду нашите клиенти както на интернационалния, по този начин и на българския пазар. Тези бизнес потребности отварят доста спомагателни благоприятни условия, само че и постановат провокации при търсенето на квалифицирани софтуерни експерти. Статутът ни на водеща консултантска компания задължава Адастра да е в положение да обезпечи бързо специалисти по отношение на потребностите на клиентите си. Вярваме, че офисът ни под тепетата ще ни подкрепи при оправянето с това предизвикателство.

- Каква е тактиката за развиване на компанията?

- Амбицията ни за развиване в България е да достигнем 500 души през 2020 година. Стратегията ни от 3 години насам е целеустремен фокус, въвеждане и надграждане на нововъведения, посредством които да реализираме софтуерно и пазарно водачество. През миналата година стартирахме организационни промени, които да способстват, от една страна, сполучливото снабдяване на планове, и от друга, поддържането и развиването на компетенциите на нашия екип. Очакваме идната година да бъде следващата година на напредък, само че и година на консолидиране и изчистване на постигнатото, консолидиране на измененията в ежедневната работа, усъвършенстване на процесите, които поддържат тези промени.

Основен фокус в Адастра е ръководството на знанието и експертизата в компанията както локално, по този начин и като софтуерен knowledge hub за всички компании на Адастра Груп. С постигането му е натоварена нашата Адастра Академия. Именно тази инвестиция дава опция на чиновниците ни да ползват най-новите технологии на пазара в региона на ИМ, както и диференцира Адастра с експертиза в осъществяването на новаторски планове. Същевременно всеки един от нашите консултанти се развива и израства професионално.

- Споменахте Адастра Академия, разкажете ни повече за нея.

- Адастра Академия обе­динява всички наши вътрешни и външни старания за шерване на насъбраните познания. Външните ни начинания са ориентирани към работа с университе­тите, с цел да могат всички с интерес към промишлеността да са оптимално ин­формирани и готови, влизайки на пазара на труда. Същевременно подкрепяме висшето обучение, тъй че да е съобразено с условията на бизнеса. Инициативите ни с университетите включват присъединяване в магистърски и бакалавърски стратегии, образователни практики, надпревари и Master класове. Вътрешните ни образования, над 50 все още, са напълно с практическа устременост и надграждат софтуерната експертиза на всеки Адастра съветник за за­емане на характерна роля и действителна ра­бота по план. Освен софтуерни образования залагаме и на меки умения, подпомагайки развиването на потен­циала на чиновниците. Тези образования се управляват от ментори, които ги усъвършенстват по отношение на новостите на ИТ пазара.

Заедно с интензивната работа с университетите в района имаме вяра, че ще насърчим и консолидираното на младите гении в подтекста на кариерното им развиване в ИМ сферата. Адастра Академия към този момент има договорености с водещите университети в града, които приготвят ИТ експерти, за вкарване в програмата им и осъществяване на дисциплини в региона на ИМ, Big Data, Data Science. Съгласували сме и изнасянето на поредност гост-лекции в дисциплините, свързани бази от данни, бизнес интелигентни системи, изкуствен интелект.

- Защо избрахте тъкмо Пловдив за локация на третия ви офис в страната?

- Адастра стъпва решително на ИТ пазара в Пловдив. Стратегията на компанията планува съществено разширение на професионалния екип в района. По-голямата част от експертите на пазара на труда в Пловдив и района са фокусирани върху създаването на програмен продукт, уеб и мобилни приложения. Адастра от своя страна ще наложи наличието си посредством предлагането на позиции в областта на ръководството на огромни масиви от данни, ръководство на качеството, интеграция на данни, създаването на информации и разнообразни типове бизнес разбори, Big Data специалисти, Blockchain експерти, както и разработчици на мобилни приложения. Адастра е единствената интернационална ИТ компания в района, която предлага сходно софтуерно развиване. В подтекста на плануваното разгръщане търсим и целим да влагаме в развиването на хора с капацитет, които не се опасяват от провокациите и разчитат на личните си умения за реализирането на този капацитет.

Дългосрочната тактика за асортимент на фрагменти в района стъпва върху сериозна ангажираност и въвлеченост на екипа по асортимент още в процеса по привличане на гении. Това включва интензивна и навременна връзка във връзка с ръководство на упованията на претендентите, присъединяване на механически специалисти в процеса по интервюиране, справедлива оценка на знанията и качествата на всеки претендент, еластичност при договарянията, обезпечаване на дълготрайна ангажираност от страна на целия екип на компанията, освен в процеса на назначение, само че и в подтекста на дълготрайното им задържане в компанията. Основен фокус слагаме и върху одобряването на работодателския бранд на Адастра като новаторски хъб, учреден върху положителна вътрешна корпоративна просвета, която предизвиква шерването на познания, умения и опит. Разполагаме с вътрешна стратегия за рекомендации на положителни консултанти, която до този миг се развива сполучливо благодарение на първите старши експерти, които назначихме в новия ни офис в Пловдив. Вярваме в триумфа на програмата, имайки поради построената положителна настройка на първите чиновниците, които оставиха своя „ отпечатък “ при откриването на офиса. Назначенията и рекомендациите, които постигнахме до този миг, са обещаващи, което значи, че чиновниците се гордеят с новия си шеф.

Вярваме, че Пловдив е чудесно място, където Адастра да развива висококачествени услуги и решения, а градът - своята конкурентоспособност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР