С лаврови листа, които са ни познати и като подправката

...
С лаврови листа, които са ни познати и като подправката
Коментари Харесай

Дафиновият лист - подправка и лекарство

С лаврови листа, които са ни познати и като подправката дафинов лист, от антични времена са украсявали главите на героите, първенците и спечелилите.

Според древногръцката легенда Аполон преследвал нимфата Дафне, с цел да я трансформира в своя обичана. Тя призовала боговете на Олимп да й оказват помощ и те я трансформирали в лаврово дърво.

Така лавровото дърво станало принадлежност на храма на Аполон. С лаврови венци украсявали главите на музиканти, поети и спортисти. Листата на лавровото дърво дълго не увяхват и венецът от тях е залог за дългата популярност на притежателя на венеца.

В античния Рим лавровият венец е бил признак на спечелилите в разнообразни области. Богинята на успеха Виктория била изобразявана с лавров венец в ръцете.

Съществува легенда, че в случай че в дома си закачите на няколко места клончета от лаврово дърво, любовта и щастието в никакъв случай няма да изоставен стените на дома ви.

 Дафинов лист

Лаврови листа има върху доста гербове. В Европа дафиновият лист от антични времена е считан за лечебно растение. Това растение има скъпи свойства.

Листата му съдържат етерични масла, оцетена и валерианова киселина, дъбилни субстанции и фитонциди. Фитонцидите убиват доста нездравословни бактерии.

Като дъвчете дафинов лист, можете да успокоите инфектиране в устната празнина. Отварата от дафинови листа възбужда апетита и усъвършенства храносмилането.

Дафиновият лист е страхотна фалшификация за супи и ястия. За пръв път обаче той е употребен като добавка за вода, която се сервира за измиване на ръцете преди хранене.

Дафиновият лист облагородява сосовете, дава кондензиран мирис на рибените и месните супи, както и на зеленчуковите. Дафиновият лист е неоценима фалшификация за ястия от телешко, свинско и агнешко.

В компанията на дафиновия лист разкрива усета си сварената и задушена риба, ястията от грах, боб и зеленчуци. Той е незаместим при мариноване на краставички, гъби и домати.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР