С кукерски танц, гайди и танц на розите бяха посрещнати

...
С кукерски танц, гайди и танц на розите бяха посрещнати
Коментари Харесай

Посланикът на Дания на розобер в Зелениково

С кукерски танц, гайди и танц на розите бяха посрещнати тази заран посланикът на Кралство Дания Н.Пр. Йес Ниелсен и брачната половинка му Анете Холег в най-голямата настояща розоварна на Балканите – „ Бул фито ойлс “. Дипломатът и фамилията му влязоха в розовите масиви в Зелениково, с цел да вземат участие в обичайното бране на маслодайната просвета. Заедно с тях бе и кметът на община Брезово Христо Енков, по чиято покана гостува посланикът.

Облечена в дълга пепелява рокля, 12-класничката Гергана Миланова посрещна делегацията. По остаряла традиция гостите отчупиха късче от погачата за „ добре пристигнали “. В ролята на подгласнички на Царицата на розите влязоха децата от ДГ „ Вела Благоева “ в Брезово, които показаха танц на уханните цветя под розово-бяла арка на фона на масивите. Да е богата реколтата от рози пожелаха кукерите от село Борец. Начело на пъстрото шествие с двуметрови качулки бе 1-годишният Борислав Шуменски, препасан през кръста с хлопки.

Под звуците на гайдите, Царицата окичи с наниз от рози присъстващите, които по-късно се упътиха на обиколка в розоварната, водени от притежателя Николай Ненков. Технологът Самуил Митов ги срещна в елементи с процеса на произвеждане, сподели им парната дестилерия, оборудването за суха екстракция, описа за създаваните артикули – етерични масла, ароматни води, капсули с масло от роза, дейни лекарствени субстанции и сухи фитохимични екстракти. Гостите бяха изключително впечатлени от машините от 1895 година, които през днешния ден към този момент са в музейната част на дестилерията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР