С консенсус ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28

...
С консенсус ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28
Коментари Харесай

С консенсус ЮНЕСКО подкрепи българското правителство за Пирин

С консенсус ЮНЕСКО поддържа решението на българското държавно управление от 28 декември, с което беше изменен отчасти настоящият проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “.

Този документ на Министерския съвет даде опция за започване на законовите процедури, предхождащи построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развиване на зимния туризъм в страната ни.

На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се организира в Бахрейн, българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, получи поддръжката на множеството държави-членки на Комитета на Световната организация.

В единодушие страните от Комитета гласоподаваха, че частичното изменение на Плана няма потребност от Екологична оценка (ЕО) – такава е нужна за устройствения проект, в който ще се планува втората кабина.

Относно новия План за ръководство, който към този момент няколко години е в правосъдни процедури, обжалван от „ зелените “, от Световната организация предлагат да се изчака решението на българския съд за това нужна ли е на него да се прави екологична оценка.

По време на полемиката Валери Симеонов благодари на делегатите и предложения всички представители да посетят Пирин и ски зоната.

Решението на Комитета на ЮНЕСКО явно шокира „ зелените “, които бяха изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Тя е брачна половинка на Андрей Ковачев, един от водачите на организациите от обединението „ За да остане природа в България “, която е едно с политическа партия „ Зелените “. Във WWF-България е и Веселина Кавръкова, която живее на фамилни начала с някогашния шеф на Природен парк „ Витоша “ и изтъкнат „ жител “ Тома Белев, напомня в. „ Труд “.

На годишната среща Раковска правела совалки измежду страните-членки на Комитета с настояването Пирин да бъде вписан като заплашен обект от международното естествено завещание. Същото правеше преди 2 години на срещата на Световната организация в Истанбул племенникът на проваления правосъден министър Христо Иванов – Любомир Костадинов.

Днес явно задачата на Раковска не се е увенчала с триумф. Тя сподели това с изявлението си на полемиката, като упрекна делегатите, че са позволили голяма неточност. Бесни, „ зелените “ мигновено започнаха виртуалните си офанзиви в обществените мрежи против българското държавно управление.

Тома Белев пусна подправената вест, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел „ Риц “ в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лв. Вицепремиерът небрежно го разобличи, а „ екологът “ даже не се извини за операцията.

Един от съратниците на Белев – Стефан Аврамов, назова „ курветини “ страните, дали поддръжка за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация „ Биоразнообразие “ стартира трескаво да написа възмутителни писма до посолствата на тези страни. Тома Белев последва образеца му и прикани всички да пишат, само че на „ добър български “, а не на „ неприятен британски “.

„ Зелените “ не стопираха до тук и в нервността си възобновиха лъжата, че министърът на околната среда и водите Нено Димов предходната седмица е бил в Париж, където „ хранил на обяд “ посланици на страни от ЮНЕСКО и по този начин обезпечил поддръжка за държавното решение.

От Министерство на околната среда и водите още преди няколко дни опровергаха тази подправена вест, а самият Димов обясни в телевизионния ефир, че никакъв обяд не е давал или плащал.

След решението от 28 декември „ природозащитниците “ опитваха да окажат напън над изпълнителната власт да анулира решението си, позволяващо построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско под претекст, че Министерски съвет в действителност е разрешил построяването на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин, което също е неистина.

Организирани бяха митинги под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която постави казус в историята на Европейския съюз и де факто поддържа искане за оставка на българското държавно управление. Паралелно с това, министър председателят Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, някогашните министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, адвокати и специалисти обясниха, че решението на Министерски съвет разрешава построяването на спортна и техническа инфраструктура само в границите на съществуващата зона за туризъм с повърхност 2.2% от парка и не може да се приказва за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. „ Екозащитниците “ продължиха да стачкуват с претенции за оставка и анулация на решението сякаш за застрояване на 48% от парк Пирин. В последния месец митингите им затихнаха, защото елементарните хора схванаха, че са използвани политически.

През април политическа партия „ Зелените “ (коалицията „ За да остане природа в България “) влязоха в обединяване с „ Да, България “ на Христо Иванов и ДСБ, водени от военачалник Атанас Атанасов. По този метод стана напълно явно, че митингите за Пирин в действителност не са цивилен, а преследват политически цели, като главната е оставка на държавното управление. На възможни предварителни избори трите обединения ще опитат да влязат в Народното събрание, което е техен мъчителен блян. За тяхно страдание сега социолозите не им дават повече от 2 % поддръжка.

Сега, откакто и ЮНЕСКО де факто разобличи „ зелените “, те нямат потребен ход, с изключение на да продължат да лъжат в обществените мрежи, защото на площадите не могат да съберат поддръжници. Просто тъй като нямат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР