С картела в санирането на жилищни блокове, установен от Комисията

...
С картела в санирането на жилищни блокове, установен от Комисията
Коментари Харесай

Задкулисни игри: Защо Пловдив е аутсайдер в санирането

С картела в санирането на жилищни блокове, открит от Комисията за защита на конкуренцията, Пловдив още веднъж влезе в ролята на черна овца при усвояването на безплатно предоставените от страната средства.

Близки до администрацията на кмета Тотев настояват, че дружно със забавянето на десетки преписки на компании и жители това е една от аргументите за уволнението на инж. Димитър Кацарски от зам.-кметския пост. Екипът, управителен от него, приготвяше процедурите по санирането и инвеститорския контрол.

Общинската администрация се забави фрапантно със старта на ремонтите

по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни здания, разполагайки с подготвен финансов запас от близо 55 млн. лв.. В резултат на това действителното саниране под тепетата стартира една година след София, Варна, Бургас, Благоевград и други по-малки градове в страната като Стамболийски и Лъки. Заради закъснелите процедури Пловдив се озова на опашката спрямо доста други огромни и дребни общини.

Според данните на Министерство на регионалното развитие в цялата страна за целево финансиране посредством Българската банка за развиване бяха подписани контракти за 2022 здания. В Бургас допреди три месеца бяха приключени 205 блока, в Благоевград ​- 143, в Хасково ​- 82, в Стара Загора ​- 72, в София - 55, в Пловдив - 50. От Община Пловдив показват, че за санирането са утвърдени 73 блока, включително и трансферираните от Министерство на регионалното развитие за осъществяване здания, които бяха финансирани по европейска стратегия за българските домове.

Националната стратегия започва през 2014 година През 2015-а бяха основани сдруженията на етажните притежатели. Ремонтите в Пловдив започнаха едвам през есента на 2017 година, като се работеше през най-неблагоприятния интервал - зимата. Преди това като първа стъпка

с директно договаряне бяха определени 15 компании за техническо проучване на блоковете.

Тяхната задача беше да открият какви строително-монтажни действия би трябвало да бъдат осъществени, т.е. да изготвят паспорти за положението на блоковете и да дадат планово задание на строителите.

Въз основа на тези отчети през 2016 година Община Пловдив разгласи публични поръчки за инженеринг - планиране и осъществяване на строително-монтажните работи. Тръжната комисия се произнесе след половин година, освен това - единствено за 23 здания. Още половин година беше предходна, до момента в който се подписа първият контракт за инженеринг. Одобряването на плановете изправи косите на строителите. Мнозина от тях чакаха за строително позволение по два - три месеца. Оказа се, че Община Пловдив няма запас, вследствие на което преписките бяха трансферирани на регионите, които не бяха страна по договорите.

Сигналът за картела при санирането беше подаден в Комисия за защита на конкуренцията от кмета на Търговище Дарин Димитров. Кметът на Община Пловдив, както и неговият някогашен заместител Димитър Кацарски застанаха, както нормално, в преференциалната позиция на ни лук яли, ни лук мирисали. При инспекцията Комисия за защита на конкуренцията откри сделки сред компаниите, наети за техническо проучване, в още два града - Пловдив и Гоце Делчев.

Според определението на Комисия за защита на конкуренцията, което предстои на обжалване, 33 компании в страната авансово са разпределяли обектите, което е неразрешено от закона.

.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР