С искането си за отстраняването на Мъск от управлението на

...
С искането си за отстраняването на Мъск от управлението на
Коментари Харесай

Смърт заради един туит: ще унищожат ли американските власти Илън Мъск и Tesla

С настояването си за отстраняването на Мъск от ръководството на Tesla, комисията по скъпи бумаги и тържища се поведе по спекулантите и нанесе удар по действителните вложители. Ако нейните претенции бъдат задоволени, това ще бъде началото на края на Tesla.
Комисията по скъпи бумаги и тържищата на Съединени американски щати (Securities and Exchange Commission, SEC) заведе правосъдно дело против Илън Мъск и изисква неговото премахване от ръководството на Tesla. Причина за правосъдния иск е известието на Мъск в Twitter от 7 август 2018 година. „Мисля да трансформира Tesla в частна компания при [изкупуване акциите на акционерите за по] $420“. Към тази дата акциите на компанията бяха с към 15% по-евтини от въпросните 420 $. Именно това е повода шортселърите да изгубят от този туит доста съществени суми.

Шортселърите са хора, които заемат от хората акции и ги задържат за малко време, като заплащат неголяма сума за заемането на тези акции. След заемането, те незабавно продават тези акции и това са по този начин наречените „къси продажби“. Те вършат това, тъй като разчитат на скорошния спад на цената на тези акции. На процедура това са залози за падащи цени. Ако техните упования се осъществен и акциите поевтинеят, те ги изкупуват, само че към този момент при по-ниската цена и ги връщат на този, от който са ги заели. А разликата сред високата и ниската цена на всяка акция поставят в джоба си.

Интересно е, че SEC като предписание се пробва да ограничи опциите на шортселърите, тъй като техните спекулации са една от главните аргументи за неустойчивостта на финансовите пазари. Включително и на внезапните скокове на цените на акциите по време на рецесията от 2008-2009 години.

Tesla от дълго време има както предани почитатели, по този начин и хора, които ненавиждат компанията. Вторите смятат, че акциите на Tesla нищо не костват и компанията всеки миг ще се разори. Само че те по този начин смятат към този момент от няколко години и съответно от Tesla изгубиха много пари. Но защото ненавиждат Tesla, не престават да „шортят“ нейните акции, а от това губят още повече пари, от което се озлобяват още повече и кръгът се завърта. Ако концепцията на Мъск по някакъв метод бе осъществена, щеше да се наложи шортселърите да купят дадените им акции при по-високи цени и да изгубят големи суми.

Но в правосъдния иск SEC ги назовава „жертви“ и ги отбелязва като „инвеститори“, което юридически не е правилно. Шортселърът не може да бъде наименуван вложител. Туитът на Мъск не може непосредствено да докара до спада в цените на акциите. Строго видяно, шортселърът не е собственик на акции на компанията, а единствено ги заема с право да ги продава. Туитът на Мъск няма по какъв начин докара до рухването на цените на акциите, а това значи, че той не е засегнал ползите на действителните притежатели на акции. Но правосъдният иск на SEC към този момент нанесе удар точно по вложителите – акциите на Tesla паднаха с 13%. Но несъмнено, в тази обстановка шортселърите завоюваха много.

Защо SEC пази шортселърите? В медиите се прокрадва мнението, че чиновниците на това държавно ведомство не са се задълбочили и са сбъркали. Това е изцяло допустимо, тъй като в правосъдния иск има и други неточности. Подобна неточност е смехотворното изказване, че Илън Мъск е „основал“ Tesla през 2003 година и от този момент е ръководител на борда на шефовете и нейният максимален акционер“. Това е обикновено неведение на материала от страна на съставителите на желае.

Tesla е учредена през месец юли 2003 година от напълно други хора – Марк Тарпенинг и Мартин Еберхард. Мъск няма никакво отношение към Tesla чак до месец февруари 2004 година, когато става най-големият акционер на компанията и оглавява борда на шефовете. Едва ли искът е юридически небрежно – въпреки всичко той е подготвян месец и половина. Може би от не най-старателните чиновници. А необразовано формираният иск рядко се удовлетворява от съда.
Какво ще стане, в случай че SEC в профил Мъск?
За да се разбере най-малко приблизителния мащаб на злополуката, би трябвало да си напомним и изясним, какво тъкмо направи Илън Мъск за Tesla. Когато идва в компанията през 2004 година, единственото, което Tesla има, е един единствен модел на електрически автомобил – Roadster, предопределен за тесния пазар на спортните коли. Именно Мъск през 2006 година афишира своя проект: „Да се направи състезателен автомобил. Парите от неговите продажби да да се употребяват за основаването на по-евтин електрически автомобил. А сумите от тези продажби да се употребяват за основаването на още по-евтин всеобщ електромобил. Едновременно с това да се обезпечи опция за приемане на електрическа сила от различни източници“. Мъск сформира проекта за построяването на платформата Model S и Model 3, и се заема с производството на слънчеви панели. Тези проекти са извънредно амбициозни – през 2006 година никой не има вяра, е е допустимо да съществуват налични електрически автомобили. Разногласията във връзка тези свръхамбициозни проекти водят до това, че Еберхард, един от създателите на компанията, я напуща през 2007 година.
Ако махнем от Tesla всичко, което е направил Мъск, ще остане единствено Tesla Roadster – моделът, който остаря и към този момент не се създава


Всъщност, Tesla в никакъв случай не е произвеждала Roadster. Шасито идва от Англия, където се прави от Lotus. Тоест, личното произвеждане на компанията се появява години откакто Илън Мъск измества от компанията нейните създатели. Дотогава Tesla не е произвела нито един електрически автомобил. А в този момент е най-големият производител.

Ето малко цифри. През месец август 2018 година сумата на продадените Tesla Model 3 на американския пазар, доближи $1 милиард. Това е повече от всеки различен производител на леки коли (в Съединени американски щати, в понятието „лек автомобил“ или passenger car не се включват пикапите и кросоувърите). Досегашните водачи по продажби в този бранш – Toyota Camry и Honda Accord – през днешния ден са доста по-назад от новака. Съвсем немислимо преди 10 години постижение. Японските производители имаха потребност от десетки години упорита работа, с цел да заемат първите места на американския пазар за леки коли. Нито един американски производител и насън не може да си показа, че може да попадне в топ-5 по броя продадени коли. Tesla направи това единствено за 13 месеца.



Мъск и в този момент независимо приема и утвърждава решенията по отношение на архитектурата на колите. Според проектите, през 2019 година би трябвало да бъде показан Model Y – кросоувър, основан на платформата Model 3 и с сходна цена. През 2019 година стартира производството на електрическия товарен автомобил Tesla Semi. А след пет години Мъск даде обещание да сътвори електрически автомобил с цена $25 000. Такава е цената на типично бюджетния автомобил в Съединени американски щати. Очакванията са, продажбите на този електромобил да са надалеч по огромни, в сравнение с Model 3. Уви, нито един от тези планове не може да се реализира без Мъск.
Мъск се разграничава от другите предприемачи по стила на управление, напомнящ маневрите на човек от специфичните сили
Когато Мъск се сблъсква с проблем, взема решение го непременно и най-редовно прави това, което другите смятат за нереално. Най-пресният образец е започването производството на Model 3. Масовото произвеждане на електрически автомобили се управлява от извънредно надарения Дъг Фийлд. Той е някогашният вицепрезидент на Tesla по инженерните въпроси, който преди този момент работи в Apple. Фийлд внася концепцията за оптималната автоматизация на предприятието и отвод от ръчния труд. От лятото на 2017 до пролетта на 2018 година, той се пробва да направи роботизиран конвейер, в който няма нито един човек. Но не съумява. През месец май 2018 година Мъск се независимо се заема да се оправи с казуса. След три месеца производството на Model 3 нараства 3 пъти. Мъск връща където е належащо ръчния труд и подхваща всичко допустимо, с цел да форсира производството. Твърдостта на подхванатите ограничения провокира злобна рецензия в деловите медии на Съединени американски щати. Другите предприемачи не биха постъпили по сходен метод на неговото място. А доста от тях не биха се заели с сходно нещо.

Интересно е, че откакто се среща с параметрите на електрическия товарен автомобил Semi, ръководителят на товарното направление на Mercedes декларира, че тези камиони са невероятно от позиция законите на физиката. А през това време прототипите на Semi към този момент обикалят Съединени американски щати, минават проби и тествания и всеки, който е заинтригуван да ги закупи, може да ги опитва. Американските медии реагираха на това с изказвания, че Tesla към този момент има електрически товарен автомобил, а Mercedes към този момент даже не схваща по какъв начин е изработен.

Илън Мъск вкарва в Tesla още една специфичност, за която Мартин Еберхард не е и мечтал: непрекъснато модернизиран автопилот. Малко прочут факт е, че през идващите месеци Мъск възнамерява напълно безпилотно пресичане на група Model 3 от Тихия океан до Атлантика през задачите Съединени американски щати. А през 2019 година има намерение да задейства автопилота в града. Мъск споделя, че този план е толкоз упорит, че компанията ще бъде на ръба на оцеляването – или автопилотът ще понижи неведнъж смъртността зад кормилото, както твърди Мъск, или грешките на програмистите ще доведат до серия от произшествия, които ще нанесат безвъзвратен ущърб на компанията. Мъск поема този риск, само че елементарният предприемач не би направил това.

Tesla от дълго време към този момент не е стартъп, като през третото тримесечие на тази година ще има над $5 милиарда продажби. Без Мъск, всички тези крупни планове биха се развивали доста по-бавно. И това ще бъде началото на края на Tesla. Към сегашен ден нейните коли се форсират по-бързо от който и да е серийно създаван автомобил. Те имат максимален пробег спрямо другите електрически автомобили, и най-голямо търсене във всеки един бранш, в който тази компания създава нещо. Ето за какво нейните продажби изпреварват BMW, Audi, Lexus и Mercedes. Но не тъй като тези колоси вършат неприятни коли, а тъй като Tesla се управлява от човек, който като че ли употребява методите на специфичните сили и е податлив да преодолява компликациите непременно.

Ако SEC някак го размени с елементарен предприемач, то той ще употребява същите общоприети способи на неговите сътрудници от BMW, Audi, Lexus и Mercedes. Въпреки че Мъск няма парите, заводите и експертите на BMW, Audi, Lexus и Mercedes, неговата компания ги изпреварва на софтуерния фронт.

Един образован юрист може да смъкна обвиняването на SEC въз основата на упоменатата нагоре фактологична неточност. Но по-късно искът ще бъде модифициран и подаден още веднъж в съда. Очакванията са съдията да се опита да удовлетвори желае в частта, в която се желае санкция за туита. Но надали можем да чакаме съда да в профил Мъск от управлението на компанията. А би могъл.

Комисията по скъпи бумаги съвсем във всички свои правосъдни искове изисква възбрана за заемането на управителен пост. Но съдът рядко удовлетворява сходни неща. Това е прекомерно съществено ограничаване свободата на бизнеса и пагубен удар върху съответната компания. Почти постоянно след налагането на сходна възбрана фирмите се постанова да сменят съвсем цялото управление, само че това не оказва помощ и те банкрутират. Да се тласка към банкрут компания с тримесечен оборот от $5 милиарда ще окаже прекомерно отрицателно въздействие върху целия бизнес. Далеч не всички американски съдии са последователи на сходен метод на деяние. Но има съдии, които могат да постъпят тъкмо по този метод.

Решение за премахване се взима, в случай че е потвърдено очевидно шикалкавене и умишлена машинация. Това надали ще може да се потвърди. Мъск не е продавал акции на пика на техните цени след туита. Той просто изиска повече успокоение, с цел да успее да работи на бързи обороти.

Така или другояче, поради правосъдния иск на SEC, през идващите месеци, акциите на Tesla ще се разтресат. Къде по-силно в сравнение с след туита на Мъск. И този път ще изгубят същинските акционери, а не спекулантите. Разликата е единствено в това, че Мъск поради своя туит ще би трябвало да се яви в съда. А SEC за своя иск – не. Понеже няма кой да пази пазачите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР