С информационна кампания в Стара Загора Дружеството на кардиолозите в

...
С информационна кампания в Стара Загора Дружеството на кардиолозите в
Коментари Харесай

Информационна кампания в Стара Загора насочва вниманието към сърдечната недостатъчност

С осведомителна акция в Стара Загора Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) взаимно с Института за здравно обучение ще привлекат вниманието на обществеността към сърдечната непълнота и проблемите на хората, страдащи от болестта. Национално представително изследване на сдружението демонстрира, че 70% от българите неправилно считат, че онкологичните болести са водеща причина за смъртността у нас и два 30 на 100 знаят, че водещи са сърдечно-съдовите заболявания. Голяма част от хората нямат знания за главните болести на сърдечно-съдовата система, както и за признаците, свързани с тях.
Най-честата причина за банкет в болница на хора над 65 години у нас е сърдечната  непълнота, а смъртността от нея се усилва. 
С цел да увеличи знанието за болестта и се провежда осведомителната акция в 13 български градове. По време на акцията застрашените от сърдечна непълнота рискови групи ще бъдат осведомени и обучавани да главните й признаци и какви са методите на надзор на болестта.
Всички пенсионерски клубове в Стара Загора към този момент са получили осведомителни материали за болестта, с цел да ги популяризират измежду членовете си. Чрез материалите те ще могат да се срещнат с рисковите фактори, признаците и лекуването на сърдечната непълнота. Съществена част от лекуването на сърдечната непълнота са самонаблюдението и образованието на пациентите и техните близки. От БДК осведомят, че всяка организация на възрастни хора може да съобщи материали и на единния номер на акцията 0700 10 126 (на цената на градски разговор) всеки работен ден от 10 до 16 часа.
153 348 души са диспансеризираните със сърдечна непълнота към 1 януари 2019 година, сочат данни на Националната здравноосигурителна каса. 89,31 на 100 от тях са на възраст над 60 години, мъжете са 46%, а дамите - 54. В Старозагорска област са диспансеризирани са 7868 души, най-вече възрастни хора. Миналата година 3053 души са били приет в болница поради болестта в Стара Загора, а болничното им лекуване е коствало 1 милион 445 хиляди лв.. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР