С идването на февруари идват и винените празници в различни

...
С идването на февруари идват и винените празници в различни
Коментари Харесай

Уикенд в Асеновград

С идването на февруари идват и винените празници в разнообразни елементи на страната. Тази седмица мястото е Асеновград , а с изключение на да станем част от Празника на виното, можем да си организираме и приятна уикенд разходка.

Асеновград се намира в Южна България, единствено на 15 километра от Пловдив и на 160 километра от София. Това е най-големият град в Родопите. До 1934 година носи гръцкото име Станимака, след което е преименуван в чест на цар Иван Асен II.

По време на Второто българско царство градът има значима роля като защитителен център. И до през днешния ден над града се извисява известната Асенова цитадела като спомен от тези години. Именно тя е една от забележителностите, която наложително би трябвало да посетим, в случай че сме в града.
 Снимка 464194

Забележителности

Асеновата цитадела се намира на два километра от града. Тя е народен монумент на културата. Създадена е още по времето на траките, а византийците я употребяват като граничен пункт и за защита на Беломорския проход.

Крепостта също е кръстена на цар Иван Асен II, който поставя огромни старания, с цел да я възвърне и запази. До руините се намира и укрепената черква " Света Богородица Петричка " - една от десетките в града, само че и най-красивата и с най-древна история.
 Снимка 464204

Именно поради многочислените си храмове - общо 800 в града и покрайнините, Асеновград е прочут и като Малкия Йерусалим.

На няколко километра от града се намира Бачковският манастир , който е вторият по огромния в България след Рилския. Освен него, си заслужава да посетим и Араповския манастир и Мулдавския манастир " Света Петка ", където можем да забележим едно от скривалищата на Васил Левски.
 Бачковски манастир

Бачковски манастир

Освен на храмове, Асеновград е богат и на музеи. Най-интересният измежду тях несъмнено е палеонтологичният, който впечатлява с над 25 хиляди експонати на бозайници.

В Природонаучния музей пък можем да забележим експонат на динотериум, който прилича на дребен динозавър. Старинното учебно заведение " Свети Георги " също е превърнато в музей.

Празник на виното

Освен всички тези забележителности, тази седмица Асеновград е забавна дестинация и поради тържествата, отдадени на виното. Те стартират от петък, 31 януари , когато ще се организира конкурс за най-хубави станимашки сърмички, а от чешмата в църквата " Света Богородица Благовещение " ще потече вино, вместо вода.
 Уикенд в село Делчево
Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм

В събота в местността Свети Трифон, край едноименния параклис, можем да следим финала на пехливанските битки. Победителят ще си тръгне с жив овен. А от самото начало няма да стопира да се лее вино.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР