С хиляди мигранти, приковани в ничия земя на границата между

...
С хиляди мигранти, приковани в ничия земя на границата между
Коментари Харесай

Провали ли се външната политика на ЕС за защита на границите?

С хиляди мигранти, приковани в " ничия земя " на границата сред Турция и Гърция, сега надали има по-сложна специалност в Европа от това да си гръцки граничен пазач, написа Euractiv.

С погледа на целия свят, прикрепен върху тях, каквото и деяние да подхващат гръцките гранични сили, даже и не напълно по собствен избор, ще бъде неправилно.

В същото време в сирийския Идлиб хората не престават да бягат.

В Турция президентът Ердоган още веднъж употребява бежанците като разменна монета, с цел да изнудва Европа да даде повече пари за настаняване на 3,6 милиона сирийски бежанци в турски лагери.

И в Гърция, на югоизточния завършек на Европа, неуспехът на външната политика на Европейски Съюз се трансформира в локален проблем.

Натрупването на мигранти по границата сред Гърция и Турция провокира опасения от повтаряне на европейската мигрантска рецесия през 2015 година, в която повече от един милион души минаха в Европа.

Гръцкото държавно управление разгласи, че ще ускори патрулите на сухопътните и морските си граници, само че също по този начин и приключи молбите за леговище за един месец, като се базира на изключителна уговорка на ЕС; стъпка, която няма основа в интернационалното право, съгласно Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. 

Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex) разгласи в понеделник, че ще огранизира бърза гранична интервенция (RABIT), с цел да помогне на Гърция да се оправи с огромния брой мигранти на нейните външни граници.

Сблъсъците към този момент избухнаха тази седмица, когато гръцката полиция блокира хиляди на границата, изстрелвайки сълзотворен газ по бежанците.

И по този начин, какво би трябвало да вършат граничните чиновници?

Само си представете: в случай че като граничар отстъпите и разрешите на мигранти да преминат, това ще насърчи другите да ги следват и ще даде мотив на десни политици и медии да изясняват, че Европа е атакувана от Исляма, до момента в който Брюксел не прави нищо, с цел да го предотврати.

Ако обаче употребявате мощ, така наречен " подтик ", ще бъдете наказани за нечовешко отношение към бежанци и нарушение на интернационалните конвенции за правата на индивида, даже в случай че се пробвате единствено да пазите шенгенската граница.

Как тогава Гърция би трябвало да се оправи с най-новата рецесия на южния фланг на Европа? Какво значи даже " отбраната на външната граница на Европа "? Освен очевидното, че никой не би трябвало да стреля по бежанци?

Видео фрагменти от последните няколко дни, публикувани в платформите на обществените мрежи дават годен мотив за това, че за тези, които идват на нашите крайбрежия, лицето на Европа не може и не би трябвало да бъде единствено Frontex.

Сделката сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година завоюва известно време, само че несъмнено не попречи на Ердоган да " развърже "  положението с бежанците и няма гаранция, че модифицираната договорка ще има действителна смяна в бъдеще.

Брюксел години наред не съумява да откри консенсус по отношение на съгласувана миграционна политика, като значително пренебрегва хуманитарна катастрофа. И дипломацията на Европейски Съюз за спешни реактивни дейности наподобява постоянно идва твърде късно.

Посещението в Анкара от представителя на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и комисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич, както и разходката на тримата президенти на Европейски Съюз по гръцко-турската граница, няма да трансформират това разбиране. Уверенията на Чарлз Мишел за " поддръжка на гръцките старания за отбрана на европейските граници " също няма да го промени.

Гърция прикани за обединен фронт на европейските сътрудници, само че дали ще бъде в положение Европейски Съюз да излезе отвън безкрайните кавги за съвместен метод към миграцията, който трови европейската политика от 2015 година?

За мнозина трагичните събития на гръцко-турската граница наподобяват на рецесията с бежанците през 2015 година, когато повече от милион бежанци, най-вече от Сирия, минаха в Европа през Средиземноморието или през сушата. Но в действителност ли е това? 

Лидерите на Европейската комисия, Парламентът и Съветът посетиха Гърция и изпратиха мощно обръщение до Анкара, заявявайки, че Европа няма да се поклони на миграционния напън на външните си граници.

Българският министър председател Бойко Борисов се провали в задачата си за ходатайство в Анкара, която имаше за цел да докара водачите на Гърция, Турция и Европейски Съюз на среща на върха в София, с цел да предотврати нова бежанска рецесия в Европа.

Шоуто, което турският президент Реджеп Ердоган играе в този момент с мигрантската рецесия, значително е резултат от зелената светлина, която той получи от Тръмп предишния октомври, когато американските войски се отдръпнаха от Сирия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР