С голямо мнозинство Общински съвет – Варна одобри правилата, при

...
С голямо мнозинство Общински съвет – Варна одобри правилата, при
Коментари Харесай

Одобриха правилата, при които Община Варна ще отпуска средства във връзка със санирането

С огромно болшинство Общински съвет – Варна утвърди разпоредбите, при които сдруженията на притежателите ще могат да аплайват за общинско финансиране за действия, свързани със санирането на многофамилни жилищни здания.

Новата стратегия за енергийна успеваемост към този момент е в ход, а срокът за кандидатстване за напълно гратис енергийно възобновяване е до 30 май. Право на присъединяване в процедурата имат всички жилищни здания, издигнати преди 26 април 1999 година и с минимум четири жилища с разнообразни притежатели.

Едно от условията на програмата за саниране е да се показа механически паспорт на постройката и документ за енергийно проучване, като разноските за тяхното правене е за сметка на притежателите. Част от семействата не могат да си разрешат нужната сума, по тази причина още преди старта на програмата Община Варна реши да подкрепи сдруженията на притежателите.

От локалната хазна ще бъдат отпуснати до 20 млн. лева за механически паспорти на постройките и проучване за енергийна успеваемост. Тези средства по-късно ще бъдат възобновени на Община Варна от Плана за възобновяване и резистентност. В случай че съдружие на притежателите е изпълнило всички условия за финансовата помощ, само че не е утвърдено по програмата за саниране, няма да дължи възобновяване на сумата на общината.

За да получат средствата, етажните собствености би трябвало да дават отговор на избрани условия. Председателят на УС на Сдружението на притежателите /СС/ или упълномощено от него лице би трябвало да подаде заявление до кмета на община Варна със информация за сдружението, покана за осъществяване на Общо заседание, протоколи за слагане на поканата и документ от Общото заседание. Когато в сдружението не вземат участие всички притежатели, към протокола се ползват данни и за нечленуващите. Нужен е също протокол за осъществен образен оглед от районната администрация, с който да се откри неналичието на нелегално удължени балкони или тераси.

Сред изискуемите документи е декларация, че сдружението не е получавало финансиране от държавния бюджет или различен източник за дейностите, за които кандидатства за финансови средства. Анкетна карта на Секретен сътрудник в табличен тип, в която се разказани всички потребители на ел. сила, броят и положението на остъклените балкони и тераси, също е измежду наложителните бумаги.

Сдружението би трябвало да показа още схема от Агенцията по геодезия, картография и кадастър на сградата/блок секцията, както и документ за разгънатата застроена повърхност.

Заявлението ще бъде прегледано от назначена със заповед на кмета комисия, която би трябвало да реши дали постройката е позволена за финансиране или не. В случай че изискванията са изпълнени, се подписва контракт сред Общината и Сдружението на притежателите.

Съветниците одобриха и критериите за оценяване на подадените заявки. Необходимо е над 95% от притежателите да са подкрепили обновяването. Друго изискване е РЗП на постройката или групата от блок секции да е над 2000 кв. м.

Варна може да получи безплатна финансова помощ по програмата за саниране до 80 млн. лева, а поради огромния интерес във всички общини утвърждение се чака да получат здания, доближаващи се до оптималния брой от 140 точки.

 На днешното си съвещание локалният парламент промени свое решение, касаещо таксиметровия отрасъл. Първоначално съветниците бяха решили превозвачите да заплащат налог върху таксиметров транспорт на пасажери в размер на 300 лева след приемане на държавния бюджет за тази година. Заради неналичието на нов бюджет обаче те взеха решение данъчното облекчение да важи до влизане в действие на Закона за държавния бюджет за 2023 година В случай че до края на юни няма признат бюджет или няма утвърдена наредба за отплата, данъчно задължените лица ще би трябвало да внесат разликата до цялостния размер на налога в период до 31 юли 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР