С годините тялото остарява, тъй като производството на колаген намалява,

...
С годините тялото остарява, тъй като производството на колаген намалява,
Коментари Харесай

5 здравословни навика, които забавят стареенето

С годините тялото остарява, защото производството на колаген понижава, метаболизмът се забавя и равнищата на оксидативен стрес се покачват. За страдание сега няма лекарство, което да предотврати изцяло физиологичния развой на стареене. Има обаче привички, които могат доста да го забавят, в случай че станат част от метода ви на живот.

Вижте кои 5 здравословни навика могат да забавят процесите по остаряване.

Хидробаланс

Първото нещо, на което би трябвало да обърнете внимание, е оптималният хидробаланс. Специалистите настояват, че водата е един от главните детайли на тялото и е нужен за естественото действие на всички органи.

Препоръчително е да се употребяват 30 мл. вода на 1 кг. тегло дневно, т.е. почти 1,5-2 литра. Ако не пиете задоволително вода или я замените с чай или кафе, това може да докара до утежняване на ставите, дисфункция на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Освен това загубата на вода от клетките може да аргументи сухота и загуба на сбитост на кожата.

Физическа интензивност

Вторият потребен табиет е физическата интензивност. Тя освен форсира метаболизма, само че и спомага за поддържането на най-благоприятен брой митохондрии, които се борят с процесите на разграждане в клетките. Умерената физическа интензивност предотвратява намаляването на подвижността на ставите.

Контрол на дефицитите

Третият потребен табиет е контролът на дефицитите. Препоръчително е най-малко един път годишно да се подлагате на прегледи, с цел да се разпознават навреме дефицитите на витамини и микроелементи, които поддържат младостта.

Това включва витамин D, витамин C, витамини от група B, Омега-3, йод и желязо. Също по този начин си коства да се ревизират равнищата на хормоните, като TSH и свободен T4, с цел да се следи положението на щитовидната жлеза, което въздейства върху скоростта на метаболитните процеси.

Здравословно хранене

Важна е и уравновесената диета. В гонене на заветното число на кантара не трябва да изпадате в крайности. В никакъв случай не би трябвало изцяло да изключвате въглехидратите, мазнините или протеините от диетата си.

Вместо да се ограничавате, е по-добре да включите в диетата повече зеленчуци и плодове - естествени антиоксиданти и източници на витамини, да замените простите въглехидрати със комплицирани, т.е. вместо захар и бял самун, да включете кафяв ориз, леща, елда и пълнозърнест самун в менюто, написа Edna.

Козметични процедури

За закъснение на стареенето постоянно се употребяват козметични процедури, съпроводени с увреждане или нагряване на епидермиса. В отговор на този резултат, епидермисът задейства производството на колаген вид 1 и 3, като по този метод усъвършенства действието на фибробластите – кафези на кожата, които синтезират съставни елементи, виновни за стегнатостта и еластичността.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР