С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП служебното правителство успя

...
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП служебното правителство успя
Коментари Харесай

Законът за бюджета взе първия завой

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия служебното държавно управление съумя да прокара така наречен Удължаващ закон за бюджета, съгласно който хазната през 2023 година ще работи с текстовете от тази. Поне до избирането на постоянен кабинет и внасяването от него на нов бюджет, който да дава отговор на неговите политики. Така концепцията на МФ взе първия от четирите завоя, които би трябвало да направи, преди публично да влезе в действие. 

Напълно предстоящо - срещу Удължаващия закон и с искане за внасяне на нов се оповестиха от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Асен Василев твърди, че невнасянето на нови текстове е нарушаване на Закона за обществените финанси, само че и че с продължаването на наредбите от тази година, хората са обречени на невдигане на приходите. На забележката, че при актуалната несигурна политическа обстановка, една нова бюджетна процедура ще надуе разноските в популистка вакханалия, той отвърна, че това не се е случило предходните два пъти, в които той беше министър и нямало да се случи и в този момент. 

Демократична България от своя страна желае нов бюджет, с цел да може да подсигурява, че дефицитът ще се държи под око и че неговите равнища няма да надминат 3% от Брутният вътрешен продукт, тъй че страната да резервира шансове за влизане в еврозоната. 

ГЕРБ и Движение за права и свободи за следващ път са на една позиция - по-добре да се употребяват тазгодишните разпореждания, с цел да не се рискува. Кирил Ананиев пресметна, че единствено предложенията на Българска социалистическа партия за нови разноски ще костват съвсем 5 млррд. лева и видя голям недостиг, в случай че се стигне до нова процедура. 

Именно разкраченият стоеж на Българска социалистическа партия пък е най-странен. Корнелия Нинова от седмици се афишира за нов бюджет, в който да разпише следващите нови претенции на левицата, само че през днешния ден изненадващо сподели, че ще поддържа Министерство на финансите. Червените въпреки всичко щели да създадат своите оферти сред четенията. 

Така първото гласоподаване по философията е към този момент в историята. Ако бъде признат Удължаващият закон, той ще заложи същия недостиг от 4,1% и същия дълг от 10 милиарда лева Целта на упражнението е да се подсигурява работата на страната в първите месеци от годината, по-късно би трябвало да има ново държавно управление. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР