С финансовата подкрепа на Община Мездра група читалищни самодейци присъстваха

...
С финансовата подкрепа на Община Мездра група читалищни самодейци присъстваха
Коментари Харесай

В Мездра се проведе литературна вечер за Деня на народните будители

С финансовата поддръжка на Община Мездра група читалищни самодейци участваха на празничния концерт в столицата, с който приключи Националният конкурс за авторска ария на фолклорна основа „ Бащино огнище “ 
Литературна вечер, отдадена на 100 години от оповестяването на Деня на националните будители за формален празник, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска ” се състоя на 1 ноември в Мездра. Организатори на културната демонстрация бяха Литературен клуб „ Христо Ботев “ при НЧ „ Просвета 1925 “ и Община Мездра. 
При откриването на събитието ръководителят на Литературен клуб „ Христо Ботев “ Светла Дамяновска напомни, че преди 100 години 1 ноември е разгласен за " празнуване паметта на заслужилите българи " - празник в чест на плеядата книжовници, просветители и дейци за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на българския народ. 
Както отбелязва през 1922 година в претекстовете си пред Народното събрание тогавашният министър  на националното просвещение Стоян Омарчевски, основен основател за оповестяването на празника: " Когато е отчаян и комплициран в духовните си полезности, българският народ търси очакване и вяра в своето минало, във всички ония морални и културни качества, които носи в душата си… 
Нека Денят на св. Йоан Рилски да се трансформира в Ден на националните будители. Те са дребните и огромните, знайните и незнайните, които не са оставили в никакъв случай националните идеали да бъдат помрачени, вярата и вярата за тяхното достижение да угаснат. 
Те са най-верните изразители на спонтанната воля на българския народ към безкористно и всестранно развиване, самоопределяне и одобрение като културна мощ. Те са живата и безконечна връзка сред предишното, сегашното и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни тествания и ще оцелее. "  
За празничната атмосфера на честването способстваха поетичната комбинация „ Поклон на вас, будители национални! “, показана от групата за художествено слово при Център за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР) с началник Лилия Христова и одата „ Паисий “ от цикъла „ Епопея на забравените “ на Иван Вазов, изпълнена от Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория “ при СУ „ Иван Вазов “ с началник Николай Савов. 
Чрез определени фрагменти от публикации на проф. Йордан Иванов (1872-1947 г.), изобретател на истинския текст на „ История славянобългарска “, Рени Митева и Павлина Русева припомниха в резюме живота и делото на Паисий Хилендарски (1722-1773 г.). 
Приветствия към присъстващите насочиха Мариела Горанова - шеф на СУ „ Иван Вазов “, Анета Петкова - шеф на ЦПЛР и Нели Минева - заместник-кмет на Община Мездра. 
" Необходимо е да има такива ангели-пазители на нашата татковина и днесъ, тъй като неприятната орис, която отъ край време ни преследва, не е престанала да търси всяка минута удобенъ моментъ, с цел да ни заличи отъ историческата карта като народъ, отбелязва през 1929 година в публикацията „ Народните будители “ в излизащия по това време вестник „ Искърски фаръ “ шефът на непълната гимназия Никола (Нино) Алипиев. 
За страдание, презъ нашия… свободенъ животъ няма личностъ, която да завладее духовете, като се издигне на онази висота, на каквато бяха будителите презъ епохата на Възраждането. 
Предъ страха на утрешния денъ би трябвало да се стреснемъ и опомнимъ. Идеалите на будителите, заветите на тези, що останаха на по̀ле брани - ето нашиятъ дългъ, който би трябвало да изпълнимъ. За да възкръснатъ тези идеали, толкозъ скъпи за насъ, не би трябвало в никакъв случай да се отчайваме и разколебаваме, не би трябвало да се стопираме предъ най-страшните спънки, а съ готовностъ да посрещнемъ всичко и го преодоляваме. 
Това се реализира, когато изоставимъ персоналните домогвания, лицемерието, користьта, а още повече, като не желаеме отмъщение за всичко сторено. Когато днесъ чествуваме паметта на будителите, ние шепнешкомъ въ нашето схващане произнасяме думите: 
" Поклонъ предъ Васъ, будители национални, хвала на тези, които днесъ отиватъ по същия пътъ! “ Нека всички се стремимъ да изпълнимъ заветите им и единствено тогава ще бъдемъ положителни българи! "  
Както част от честванията, в навечерието на Деня на будителите с финансовата поддръжка на Община Мездра група читалищни самодейци участваха на празничния концерт в Зала 1 на НДК в София, с който приключи Националният конкурс за авторска ария на фолклорна основа " Бащино огнище ", проведен по самодейност на Ивайло Шопски, създател на родолюбивия план " Пътуващо читалище ". Първа премия в състезанието, с песента „ Любовни думи “, завоюва известният реализатор на национални песни  и огромен другар на Мездра Светлин Миланов от Враца. Отличието връчи известният професионален боксьор Кубрат Пулев-Кобрата. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР