С факелни шествия ВМРО отбеляза 99 години от подписването на

...
С факелни шествия ВМРО отбеляза 99 години от подписването на
Коментари Харесай

Факелни шествия за Ньойския договор се проведоха в Благоевград и София

С факелни шествия Вътрешна македонска революционна организация означи 99 години от подписването на Ньойския контракт, с който България излиза от Първата международна война. Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година Шествията се организираха в Благоевград и София.


В столицата стотици симпатизанти и членове на партията потеглиха от къщата-музей на Иван Вазов и поставиха цветя пред Паметника на незнайния боец. Шествието мина под наслов " Долу Ньой ".

Съгласно Ньойския контракт, България губи Западните околности и Беломорска Тракия, наказана е да изплаща тежки репарации и да разпусне армията и полицията си до 30 000 души.
Йордан Йорданов, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация: 99 години по-късно, навръх това историческо място, където директно след подписването хора от цяла София са се събрали пред дома на Иван Вазов и всички дружно били покрусени, ние би трябвало да си напомним за тази дата и да не позволяваме да се случва повече сходен акт.

Юлиан Ангелов, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация: Ньойският диктат е един в действителност неприличен контракт за България и българския народ, стотици хиляди българи остават отвън рамките на майка България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР