С Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в

...
С Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Наредбата за водите досега обслужваше фирмите, време е да заработи за потребителите. Законопроектът за храните е именно в тяхна защита

С Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, беседваме за новия Закон за храните, с който ще се синхронизира законодателството ни с европейските условия за бутилираните води. Той изяснява за какво законопроектът, минал на първо четене, провокира дискусия и какво е редно да написа на етикета на бутилираните води от позиция на потребителя.

- Г-н Георгиев, гласуваният на първо четене проектозакон за храните провокира спор за бутилираните води и техните етикети. Според Вас има ли потребност от смяна в тях?

- Спорът какво ще се заложи в Закона за храните не е нов – той върви от няколко години. Но в този момент се разгорещи - най-много поради включването на раздела за водите в плана на Министерски съвет, импортиран в Народното събрание. В качеството си на изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите присъствах на съвещанията на парламентарните комисии, на които се разглеждаше планът. И нямаше по какъв начин да не ми направи усещане, че представител точно на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в продължение на час напоително обясняваше вредата от наличието на раздел „ Води ” във въпросния закон. А в действителност европейските условия са такива, че водата на всички места се приема за храна. И в случай че не в Закона за храните, в кой закон да е?

В съпротивата, която следим, прозират чисто корпоративни ползи, както и желанието на някои бутилиращи компании да постановат монопола си върху бутилирането на минерални и изворни води.

- Защо е значимо за потребителя името на извора да е посочено по-видимо от комерсиалната марка на етикета, както планува новият законопроект?

- Защото потребителят би трябвало да е наясно какво пие и от кое място. В момента на пазара - в жестоко нарушаване на наредбата за бутилирани води – потребителите биват подлъгвани за същината и произхода на водата, която купуват. Как? Като на етикета се написа за една марка вода, че тя е изворна и по едно и също време минерална. Което подвежда доста хора.

- Защо толкоз години тези условия за изписване с огромни букви на извора върху етикета не са били въведени?

- Тия дни в едно тв студио един предходен шеф на дирекция " Контрол на водите " в Министерството на здравеопазването - в този момент чиновник на Министерството на земеделието - разясняваше какъв брой е значимо да се създадат промени в името на компаниите. Той нито един път не загатна потребителите. И тъкмо по тази причина с години извършваше нарушавания срещу същите тези консуматори, в интерес на обособени компании. Това е истината – потребителят беше подложен в ъгъла.

В желанието си да потвърдим, че хората чакат от държавните институции да се преценяват с техните потребности, поръчахме социологическо изследване на " Галъп интернешънъл ". Резултатите от него са безапелационни. 93% от българите възприемат условието на Евросъюза на всяка бутилка да се показва името на извора. Ние сме уверени в това, само че въпреки всичко искахме да чуем и мнението на жителите. В проучването имаше и други значими изводи във връзка със закона. Самите хора подсказват, че би трябвало да се одобри този раздел в Закона за храните. 86% от тях желаят законодателството ни да се съобрази с Директивата на Европейски Съюз. Стана ясно, че голямата част от българите в дейна възраст пият постоянно бутилирани води и точно по тази причина тематиката за ясното упоменаване на съответния извор не може да се подценява.

Видя се още, че питейната вода в чешмите в действителност не е на нужното равнище и хората се съмняват в качеството й. За страдание, в това време цената й се подвига и хората предстоящо роптаят.

- Получавали ли сте потребителски сигнали по отношение на качеството на водата?

- Отворихме тематиката, когато преди година и няколко месеца получихме тъжби, че на някои бутилирани води е изписано едно и също название за генезис, а водите са от друг тип, минерална от една страна и изворна от друга. Те имат радикално друг състав и характерности и този метод на етикетиране обърква потребителите каква вода купуват. Това не се позволява от Директивата и точно по тази причина в този момент е опозицията против законопроекта.

- Има ли и други нарушавания при предлагането на бутилирани води?

За съжаления има доста нарушавания и по тази причина приемането на законопроекта е от извънредно значение за потребителите. Това би трябвало да стане ясно на народните представители. Законът преди всичко пази потребителите и по-късно регламентира производството. Така е и съгласно eвропейската Директива.

Нарушенията са свързани с това, че не се изписва типът на водата четливо на етикета и поради слагането на марки и други надписи, потребителите се вкарват в илюзия каква вода пият - минерална или изворна. Не се слага четливо надписът за по-високото наличие на флуор, което не е потребно за децата до 7-годишна възраст.

Какво в позицията на съперниците на законопроекта е недопустимо за потребителите?

Най-скандалното е, че те желаят да заменят имената на българските извори с търговски марки. Това искане е подигравка с българските консуматори. Това бе мотивът да поръчаме социологическото проучване – с цел да се чуе гласът на хората, а той е категоричен. Второто, което се пробват да наложат, е да остане по един производител на огромните български залежи. По този метод, като се изключи че ще останат доста хора на улицата без работа, също по този начин милиони литри от националното благосъстояние – минералните води - ще се пилее и ще се излива в реките. Така потребителят също ще бъде ощетен, тъй като този скъп български запас няма да бъде използван рационално и няма да стига до естествения си получател. Ние, като Федерация на потребителите сме изрично срещу и сме го отразили в наши публични мнения до Народно събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР