С едно движение на писалката си президентът на САЩ Доналд

...
С едно движение на писалката си президентът на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Тръмп реши за Иран, а сега какво

С едно придвижване на писалката си президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши едно съглашение, положително или неприятно, което се стреми да ограничи нуклеарните упоритости на Иран. Той предприе сериозна офанзива против договорката и минусите ѝ, написа в собствен коментар кореспондентът на Би Би Си (BBC) Джонатан Маркъс.

Тръмп обаче не предложи различна политика, която да замести тази договорка. Той сложи американската дипломация в спор с някои от най-близките съдружници на Вашингтон. Някои се притесняват и, че той е съдействал за нова районна война в Близкия изток, която може да се случи напълно скоро.

Ядрената договорка с Иран, подписана през 2015 година, не е напълно мъртва, само че е на животоподдържащи системи .

Много зависи от това по какъв начин иранците ще отговорят на действието на Тръмп.

Израел със сензационно изказване за нуклеарната стратегия на Иран

Иран отговори на Израел: Нетаняху е низък измамник

Президентът Хасан Рохани твърдо поддържа съглашението. Изглежда, че той желае да опита да го резервира дружно с европейските страни. Държавният глава обаче е изправен пред мощна вътрешна съпротива от страна на хардлайнерите, някои от които желаят Иран да се отдръпна освен от договорката, само че и от Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Несъвършената договорка, която работеше

Ядрената договорка с Иран безспорно е спорна и Тръмп поредно ѝ се противопоставяше, само че постоянно без никаква разумна причина с изключение на тази, че е основана от предшественика му Барак Обама.

Сделката не беше съвършена. Тя не покриваше редица тревожни ирански дейности по ракетната им стратегия, както и държанието им в района. Споразумението обхвана комплицираната и впечатляваща ядена стратегия на Иран. То наложи набор от ограничавания върху нуклеарните действия на Иран и вкара по-натрапчив режим на инспекция, с цел да подсигурява, че Иран извършва изискванията.

Някои от тези ограничавания ще отпаднат с течение на времето. В най-хубавия случай може да се каже, че съглашението е попречило Иран да се приближи до пробив в нуклеарната технология, след който би могъл да сътвори нуклеарна бомба. В най-лошия случай може да се каже, че договорката просто е забавила евентуална рецесия. Като се има поради, че без съглашението имаше действителен риск от война сред Израел и Иран, това закъснение не е нещо неприятно.



Неудобната истина за Доналд Тръмп е, че доколкото е допустимо, нуклеарната договорка с Иран работи .

Всички останали страни, които се причислиха към съглашението, считат, че Иран извършва изцяло изискванията си. Същото се отнася и за Международната организация за атомна сила (МААЕ). На същото мнение са и основни членове на самата администрация на Тръмп, не на последно място новият държавен секретар Майк Помпео и шефът на националното разузнаване Дан Котс.

Независимо от това Тръмп показа договорката по изрично и искрено неправилен метод. Той значително я осъди, тъй като не е обхванала неща, които поначало не е планувано да обгръща.
 Президентът на Иран Хасан Рохани Президентът на Иран Хасан Рохани
Пътят пред нас е рисков

Сега следва борба в Техеран и който я завоюва ще дефинира дали съглашението може да бъде избавено или не.

Ако така наречен умерени надделеят, те ще се постараят да запазят съглашението, решаваща роля за бъдещето му тогава ще играят европейците. Защото залогът тук не е глобите на Съединени американски щати против Иран, а така наречен „ вторични наказания “ – това са наказания против задгранични компании (извън САЩ), които може да работят с Техеран.

Европейците явно са обезпокоени от известието на президента Тръмп. Те наподобява са подготвени да се придържат към договорката. Ще има доста закъснение преди те, или по-правилно европейските компании, да се изправят пред гнева на машината за наказания на американското министерство на финансите.

Това би могло да обезпечи време за известно събиране на мисли и дипломатически старания, с цел да се изследва какъв брой огромна независимост може да има в позицията на Съединени американски щати, в случай че има такива.

Но ние сме в

невиждана обстановка с евентуално рискови последствия .

Ако иранската договорка се срине и Иран ще ускори нуклеарната си активност, какво тогава? Съединени американски щати, европейците и НАТО от ден на ден се тормозят от по-твърдата позиция на Русия, тъй че в действителност ли в този момент е моментът за сериозен трансатлантически раздор?

От друга страна имаме и действителна опасност от война в Близък изток. Иран и Израел към този момент са ангажирани с предварителни конфликти между тях в Сирия, които рискуват цялостна борба. Иран претърпя голям брой въздушни удари в Сирия и към този момент е припрян за възмездие.



Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е основният подбудител, който прикани Тръмп да се откаже от нуклеарната договорка.

Къде е проект Б?

Част от обосновката на нуклеарната договорка беше да се задържи Иран на рационална отдалеченост от основаването на нуклеарна бомба. Това би дало задоволително време, с цел да се приложи интернационалният напън, при положение, че се забележи, че Иран се измъква от рестриктивните мерки.

Но, в случай че съглашението се разпадне и Иран ускори нуклеарната си активност какво ще стане тогава? Рискът от ирански пробив и доближаване до основаването на атомна бомба може да насърчи и други страни, не на последно място и Саудитска Арабия, да основат свои нуклеарни стратегии.

Живеем в невероятни времена и това решение, след към 18 месеца на поста, може би бележи началото на същинската външна политика на Доналд Тръмп: такава, която съгласно доста критици, се основава на сурова страст, на интуиции, само че сигурно не и на емпиричен опит.

Дори тези, които са съгласни с Доналд Тръмп слагат фундаментални въпроси, на които би трябвало да се отговори. Къде е „ проект Б “? Как би трябвало да се гледа в този момент на Иран? Как ще бъде непокътнат интернационален консенсус по този въпрос?

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР