С една минимална заплата в България потребителска кошница от 20

...
С една минимална заплата в България потребителска кошница от 20
Коментари Харесай

Коледната трапеза поскъпна с 50%

С една минимална заплата в България потребителска кошница от 20 артикули може да се купи 7 пъти, до момента в който в Германия - 31

 

С към 50 % за една година са поскъпнали 20-те съществени хранителни артикули от първа нужда, демонстрират данни на КНСБ. Сред тях са ориз, самун, брашно, кайма, свинско и пилешко месо. Тях ги използваме ежедневно и огромна част участват на Коледната софра.

Заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова сподели, че у нас и през декември продължава повишаването на цените на главните 20 артикули и услуги, " които водят до покачване на издръжката на живот и защото последните данни за месец декември ще бъдат подготвени към януари месец, обрисува се, че септемврийската прехрана за живот от 1320 лв. ще продължава да нараства ", написа dnes.bg.

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 артикули може да се купи 7 пъти, до момента в който в Германия - 31:

" Миналата година, септември месец, за тези 20 артикули сме давали 65 лв., а в този момент даваме 95 лв., т.е. повишаването е с 45% ".

Как се оправят хората с извършването на покупки за Коледната софра?

- Хляб, лук, кг картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, по какъв начин да не е. Миналата година с тези 30 лв. пълнех количката, пък в този момент е половината.

- Има разлика от предходната година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, тъй като имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да усилят заплатите на младежите. Сега, сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, обявиха поданици на София пред БНР.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР