С двудневна програма първото медицинско училище в Плевен -днес Медицински

...
С двудневна програма първото медицинско училище в Плевен -днес Медицински
Коментари Харесай

Медицински колеж - Плевен тържествено отбеляза 75 г. от основаването си/СНИМКИ/

С двудневна стратегия първото здравно учебно заведение в Плевен -днес Медицински лицей към МУ-Плевен отбелязва 75 година от основаването си.

Тържествената гала, която даде старт на програмата се състоя на 27-ми октомври в зала " Амброаз Паре " в Телекомуникационния ендоскопски център/ТЕЛЕЦ/ на Медицински университет - Плевен.



12-те юбилейни оценки - Плакет " За заслуги " - към развиването и одобряването на Медицинския лицей, бяха връчени от шефа на колежа проф. доктор Николай Колев, който е един от отличените.



Плакетибяха връчени надиректори на Медицински лицей – Плевен през годините: доктор Ваня Бенкова, доцент доктор Мария Александрова и доцент доктор Павлина Йорданова-Лалева.



Плакети получиха и проф. доктор Славчо Томов, акад. доктор Григор Горчев и проф. Константин Койчев, който е един от първите преподаватели в колежа.

Плакет " За заслуги " е присъден и на ректора на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров, който по уважителни аргументи отсъстваше от събитието. От негово име беше прочетен приветствен адрес във връзка събитието.



Водещ на събитието беше доцент доктор Евгения Бързашка - републикански съветник по токсикология и един от шефовете на Медицински лицей - Плевен.



„ Проф. Койчев е един знак, който е измежду нас като икона “, сподели акад. Григор Горчев - почетен ректор на МУ-Плевен,като означи ролята на шефовете на Медицински лицей - Плевен от времето, когато той беше част от Висшия медицински институт в Плевен, за реализирането на плана по основаването на Факултет „ Фармация “ в МУ-Плевен, който е реалност през днешния ден.



„ Обикновено медицинските сестри остават малко в сянка на лекарите, които са гръбнака на здравната ни система. Но медицинските сестриса хората, които основават гръбнака на здравната ни система. Благодаря на всички вас, които ще продължите това дело, което е и задача! “, сподели проф. доктор Славчо Томов – също ректор два мандата на МУ-Плевен.



Проф. Константин Койчев, който е един от първите преподаватели на Колежа в Плевен и е знаменит академик в региона на медицината и притежател на званието „ Почетен жител на Плевен “ и на почетното звание „ Доктор хонорис идея ” на МУ-Плевен, сподели:

„ Медицинското учебно заведение за сестри се намираше на ул. „ Любен Каравелов “ и на ул. „ Борис III-ти “ в Плевен, където в този момент е Детска градина „ Чучулига “. В края на 50-те години на 20-ти век, проф. Кадамов, който е основател на модерната анатомия в България и мой преподавател, беше написал писмо до колежа в Плевен, че като старши демонстратор 4 години съм преподавал на медицински сестри в София, и по този начин бях поканен да чета лекции в Плевен.

Вашето дело е същинска задача. Трябва да го обичате, и би трябвало да го изпълнявате! Ако има нещо, което да ме радва за тези близо 70 години преподаване, това са триумфите на моите студенти – учени, член-кореспонденти, доценти и професори “.



Проф. Койчев показа, че в продължение на 20 години, след пенсионирането си е преподавал в университет, който скоро ще навърши 600 година от основаването си, и в който през годините са учили персони като Хегел и Алцхаймер.

По самодейност на Регионалния научен център, в границите на честванията на 75-та годишнина от основаването на Медицинския лицей в Плевен, се провеждат шест обучителни курса, които ще се проведат на 28 октомври в зала „ Амброаз Паре “ на Телекомуникационния център в МУ-Плевен.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР