С два концерт – на 17 септември в Плевен в

...
С два концерт – на 17 септември в Плевен в
Коментари Харесай

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „ Емил Димитров “ на читалище „ Съгласие 1869 “ и на 18.09 в София в зала „ България “ ще приключи майсторския клас на преподавателя в „ моцартеума “ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен дойдоха млади артисти от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия. От 9 до 16 септември те ще усъвършенстват уменията си. Ще ги съпровожда пианистката Вяра Шуперлиева, която от дванадесет години преподава и тя в университета в града на Моцарт.

Този майсторски клас се организира по концепция на оперния артист Георги Султанов, ръководител на съдружие „ Артем “. От него идва и концепция за интернационален диригентски конкурс на името на Артур Никиш. Той би трябвало да се организира през месец юни следващата година още веднъж в Плевен, още веднъж в партньорство с Плевенската филхармония. Като програмата на състезанието включва работа с артисти. И Георги Султанов и Любомир Дяковски – шефът на Плевенската филхармония се надяват съдействието с фамозния „ Моцартеум “ да продължи.


Снежина Здравкова се срещна с нея по време на майсторския клас на Александрина Пендачанска в Созопол.

Проф. Марио Диаз е роден в Чили. Повече от 10 години той преподава в „ Моцартеум “ в Залцбург. Учил е с Николай Геда в Стокхолм и това е определило ориста му. За него той е „ освен популярен артист, освен доста, доста образован маестро, певец-стратег, само че и най-великият човек, който съм срещнал в живота си “. В театралния си път е срещал Биргит Нилсон и Юси Бьорлинг, Лучано Павароти и Джузепе Джакомини.

Заедно със Снежина Здравкова се срещнахме с Марио Диаз, малко откакто кацна в София. В звуковия файл чуйте какво роман.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР