С делата срещу президентския секретар и бивш служебен министър през

...
С делата срещу президентския секретар и бивш служебен министър през
Коментари Харесай

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

С делата против президентския секретар и някогашен длъжностен министър през 2018 година Пламен Узунов задачата е да бъде дискредитирана президентската институция . Това разгласи изрично в утринния блок на bTV юристът на Узунов - Емилия Недева.

Тя разяснява , когато Министерство на вътрешните работи си е купило 290 залежали полицейски автомобила клас SUV вместо по-високопроходими нови джипове.
 ГЕРБ за следствието на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов
ГЕРБ за следствието на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

От президентството се чувствали над закона, щом слагат под подозрение работата на ОЛАФ

Тя е направена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който сега е консултант на президента Румен Радев. Договорът за доставката е подписан от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Темата беше повдигната от при започване на седмицата. Стана ясно, че Европейска комисия желае да си възвърне близо 6 млн. евро, получени от България по европейския фонд " Вътрешна сигурност " точно за закупуването на тези коли поради нередности по време на публичната поръчка, които нарушават изискванията на съглашението.
 Пламен Узунов изискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си
Пламен Узунов изискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си

Узунов е в листата с лица, които имат това право

По думите на юрист Недева публично съобщение към Пламен Узунов към момента от прокуратурата няма.

" Не съм известена за такива следствени дейности, би трябвало да забележим дали се проверява лице или действие, с цел да се види дали има закононарушение ", сподели още юристът. Тя добави, че няма достъп и до съглашението . " Разследващите би трябвало да причислят и материали много след подписване на контракта, досега и в който и последният евроцент е бил заплатен ", безапелационна е Емилия Недева.

По създание тя изясни, че съгласно известието на ОЛАФ следствието е за подготовка на процедурата за социална поръчка и смяната на Европейска комисия на критериите на тези високопроходими коли.
 От кабинета на Узунов - разпити на секрети очевидци, документи на КПКОНПИ, писма сред компании
От кабинета на Узунов - разпити на секрети очевидци, документи на КПКОНПИ, писма сред компании

При претърсването са конфискувани голям брой бумаги и документи

Тя зададе въпроса: " Основният въпрос е от кое място ГЕРБ има детайлности по отношение на детайлите на следствието , дали го подтиква в някаква посока или получава информация, има ли теч на информация към избрана политическа мощ или го насочва в избрана посока ".

Емилия Недева добави, че не може да има формален достъп до документи с изключение на профила на купувача, само че от известията в медиите схванала, че при комисия, основана при Румяна Бъчварова, са основани наименованията на тези публични поръчки и са били оповестени по нейно време. Емилия Недева повдигна и въпроса за какво не е огледан механизмът на поръчката , която следва комплициран механизъм, създаден в Министерство на вътрешните работи - за следващ и прелиминарен надзор.
 Пуснаха под парична гаранция Бобоков и Узунов
Пуснаха под парична гаранция Бобоков и Узунов

Бобоков брои за свободата си 1 млн. лв., Узунов - 20 000 лева

" Ако е истина, че има разминаване сред контрактуваното на Европейска комисия и публичната поръчка, би било очевидно за всеки един участник ", добави юристът на Пламен Узунов.

" Има ли политическа бухалка против моя клиент и президентската институция ", пита още Недева.

Тя обърна внимание и на дейностите, които бяха признати, с цел да бъдат търсени документи и движимости в президентската институция. " Пламен Узунов щеше да ги съобщи, по тази причина смятам, че въпросът има политически измерения ", сподели Емилия Недева.
 Обвиниха Бобоков и Узунов за търговия с въздействие
Обвиниха Бобоков и Узунов за търговия с въздействие

Двамата са арестувани за 72 часа

Самият Валентин Радев изясни по делото. " В прокуратурата е написано, че става въпрос за промени в процедурата, а те са направени от служебното държавно управление ", сподели той.

" За политически чадър " той не пожела да каже, само че разяснява: " Не може президентът да стартира жестоко изказването си ".

Бившият вътрешен министър изясни, че по време на сключване на публичната поръчка е имало миграционен напън . " И за секунда не съм се замислял, че човек, който е назначен, може да злоупотреби при закупуване на техника . Тези коли са за регионалните дирекции на страната - по границите ", изясни Радев.
 Бобоков и Узунов арестувани за лобизъм и длъжностни закононарушения
Бобоков и Узунов арестувани за лобизъм и длъжностни закононарушения

Претърсват се адреси в София и Пловдив

" Не съм се съмнявал и не съм поглеждал поръчката с такива детайлности, не съм допускал, че министър може да желае да понижи националната сигурност - без значение, че те са от ГЕРБ, а ние сме служебно държавно управление ", добави още Радев.

Той изясни, че поръчката е оповестена на 20 май 2018 година с определен реализатор . " На ОЛАФ са им трябвали две години, с цел да намерят замяна в публичната поръчка. Не може да се чака, че обща поръчка ще има такива недостатъци, за какво администрацията е мълчала, в случай че са имали какво да кажат, имало ли е политически напън ", пита някогашният министър.

Той е безапелационен обаче, че никой не го е осведомил, че има недостатъци и пороци в публичната поръчка и не се е усъмнявал в екипа и в служебния министър Пламен Узунов.

На въпрос за какво купените коли са 290, а не 350 автомобила, той отговори: " Посипвам си главата с пепел, че не съм се усъмнил ".
 Задържаха и Пламен Узунов
Задържаха и Пламен Узунов

В негово наличие ще бъде изработен обиск на кабинета му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР