С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна

...
С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна
Коментари Харесай

В парламента почетоха паметта на жертвите на комунизма, депутатите на БСП излязоха от залата

С заявления в памет на жертвите на комунистическия режим стартира парламентарният ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на Българска социалистическа партия, чиито депутати напуснаха залата.

Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 година изрази ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов.

„ Макар че комунистическата власт не е питала народа дали желае реки от кръв, в негово име са осъществени зверства, съизмерими единствено с тъмните времена на Средновековието “, съобщи той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителният развой. Опитите да бъдат омаловажени и забравени закононарушенията на комунистическия режим би трябвало да срещнат мощен отпор, съобщи той и прикани за едноминутно безмълвие.

Людмила Илиева от Демократична България повтори историческата информация от Христов и разгласи, че след 9 септември 1944 година България е потънала в безвластие, принуждение и всеобщи убийства, „ чийто опит да им се придаде легитимност бе Народният съд “.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи означи, че денят е мотив за доста размисъл. „ За този ден през 1945 година има няколко мита, които би трябвало да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 година са изпълнени по т.нар Московско помирение. Много са закононарушенията на комунистическия режим “, счита той. И уточни, че задачата не е да се упреква съответна партия. „ Независимо под какво име е замаскирано, би трябвало да изобличаваме всеки режим, който се пробва през разпра с неуместните, с тези, които пазят човешки права и демокрацията, търси метод да ги унищожи – дали през убийства, изселване или прилепяне да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се не помни, нито някои да употребяват същите способи “, сподели Анастасов.

И той изиска минута безмълвие в памет на жертвите и героите на съпротивата, като доктор Ахмед Доган. След което се причисли към настояването за минута безмълвие и предложения депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК./24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР