С четвърт час аплодисменти и викове “Браво! завърши първото представление

...
С четвърт час аплодисменти и викове “Браво! завърши първото представление
Коментари Харесай

Валкюра на Софийската опера покори замъка Нойшванщайн

С четвърт час овации и крясъци “Браво! ” приключи първото зрелище на Софийската опера на " Валкюра " от Рихард Вагнер на музикалния фестивал " Кьонигсвинкел " във Фюсен, в Германия, край замъка Нойшванщайн. Режисьор е шефът на операта Пламен Карталов.

В функциите са Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде. Публиката повика на сцената и целия оркестър с диригент Лотар Загросек.

В рамките на фестивала на 3 октомври е планувано още едно зрелище на същата опера.



Акад. Пламен Карталов се срещна с кмета на Фюсен Пол Якоб

“Пламен Карталов първи реализира през 2015 година желанието ми опера на Вагнер да бъде сложена в града ни ”, сподели тогавашният кмет на Фюсен Пол Якоб в диалог с генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. И след представленията през 2015 година на тетралогията “Пръстенът на нибелунгите ”, от която е част изпълнената довечера “Валкюра ”, Софийската опера остава единствената, която е поставяла Вагнер в баварския град Фюсен, от който над езерото Форгензее се вижда замъка Нойшванщайн на крал Лудвиг Втори, приятеля и благодетеля на Вагнер.



Якоб изясни, че е търсил къде по света има положителни постановки на Вагнерови опери и когато му споделили за България, той се свързал с тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, отишъл до София и осъществил контакт с Пламен Карталов за гостуването на “Пръстенът на нибелунга ” през 2015 година “Веднага разбрах, че това е моят спектакъл ”, означи Пламен Карталов.



В продължение на три седмици това лято, от 8 до 30 юли, Софийската опера сложи седем заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата режисура на тетралогията " Пръстенът на нибелунга " ( " Рейнско злато ", " Валкюра ", " Зигфрид " и " Залезът на боговете " ), " Тристан и Изолда “, " Парсифал ". Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов. Те бяха под диригентството на Константин Тринкс. Спектаклите бяха показани в залата на Софийската опера, а " Летящият холандец " – на лятната сцена „ Музи на водата “ край езерото Панчарево.



По данни на уредниците над 5000 фенове са посетили Вагнеровия фестивал на Софийската опера. По думите им събитието се е трансформирало в привлекателен център за фенове на творчеството на Вагнер от целия свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, Съединени американски щати, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България са приветствали спектаклите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР