С четирите автобуса и с колите на мисията в Киев

...
С четирите автобуса и с колите на мисията в Киев
Коментари Харесай

Теодора Генчовска посрещна лично група български бежанци от Украйна

С четирите рейса и с колите на задачата в Киев дойдоха близо 200 души - български, украински, немски и арменски жители, както и жители на Република Северна Македония.

Предполагаше се, че рейсовете би трябвало да дойдат нощес към 21 часа, само че поради влошени метеорологични условия в Румъния, те закъсняха. Евакуираните са пътували 36 часа.

Пред представителите на медиите министър Генчовска означи, че външно министерство е направило всичко допустимо за извеждането на сънародниците ни от Киев, което се е случило със съдействието на българските служби за сигурност. По думите ѝ Министерство на външните работи и Областна администрация на Варна са основали организация по настаняването на пристигналите от Киев наши сънародници и непознати жители в хотели в морската столица.

Ситуационният център на външно министерство продължава да оказва помощ на искащи български жители да изоставен Украйна, означи още министър Генчовска.

Генчовска напомни, че поради актуалната конюнктура в тази страна бе преценено, че екипите на задачата ни в Киев и на генералното консулство в Одеса би трябвало да бъдат изтеглени.

Ситуационният център е непрекъснато настоящ, има основана организация - мобилни приложения, интерактивни карти и всички български жители, които желаят да бъдат евакуирани от Украйна, могат да осъществят директна връзка с него, изясни министърът. Така тяхното местонахождение ще бъде локализирано и дружно със службите на страни сътрудници и съдружници ще координираме напъните по изтеглянето им, добави Ганчовска. Тя заяви още, че през днешния ден благодарение на турските управляващи, с трен са извозени българи от Киев и Харков.

 Снимка: БТА

Министърът изрази признателност към службите за сигурност на България и изключително на Военното разузнаване, съдействали за евакуацията на хората от Киев.

 Снимка: БТА

Областният шеф на Варна Благомир Коцев добави, че през днешния ден денем доброволчески организации и БЧК във Варна ще дават запаси, които ще бъдат разпределени сред базите, приемащи бежанци в цялата област.

 Снимка: БТА

" Много сме Щастливи, пътуването беше дълго, само че сме радостни, че сме на българска земя ", споделиха евакуираните. Те дефинираха пътуването като дълго, рисково и радостно. По време на пътуването си евакуираните те са се разминали на косъм с ракетен удар до селището Бяла църква. Хората споделиха, че са щастливи, че са пристигнали и ще спят умерено. Някои от тях бяха с мартеници.

Припомняме, че на 26 февруари още веднъж на Дуранкулак заместник-министърът на превоза Владимир Върбанов посрещна първите два рейса с общо към 60 български и украински жители, идващи от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР