С бляскава и емоционална церемония Община Габрово отличи за 15

...
С бляскава и емоционална церемония Община Габрово отличи за 15
Коментари Харесай

Моника Стоянова е спортист №1 на Габрово за 2023 година

С блестяща и прочувствена гала Община Габрово отличи за 15 път най-изявените персони от габровския спорт за отиващата си 2023-та година, с присъединяване на група RDMK и европейският първенец по бийт бокс – габровецът Макс Моравски-МАХО.

В обръщението си към всички спортисти и треньори в залата кметът на Габрово Таня Христова им благодари за труда и напъните, които влагат в името на обичания си спорт, с което популяризират името на нашия град и ни карат да се гордеем с техните триумфи.

Спортист №1на Габрово за 2023-та година е Моника Стоянова от клуб „ Надежда “. Тя получи оценката си от кмета Таня Христова и парична награда от 1000 лв.. Първото място в Десятката на Габрово ѝ донесе международната купа по киокушин от шампионата на Световната киокушин федерация, извършено преди месец в Арнхайм, Нидерландия. В „ ниската земя “ Моника завоюва златото при кадетките до 21 години в категория до 55 кг с победи над съпернички от Унгария, Латвия и Украйна. Това е третото злато от Световно състезание в сбирката ѝ. През годината Моника записа и място в топ 8 при дамите на състезание на Световната киокушин организация в Йокохама, Япония, а от купата на Световния киокушин съюз, извършена в Камчия, заслужи бронзов орден.

Второто мястов беше отредено на двама състезатели, представители на един спорт – скокове на батут. Заслужиха го Радост Пеева и Цветин Стоянов от клуб „ Акро-арт “, които завоюваха бронзови оценки от 30-ото Световно състезание по скокове на батут за юноши, девойки и младежи, извършено в Бирмингам, Англия. И двамата се състезават във възрастовата група до 14 години. Цветин Стоянов е с два бронзови медала от дисциплината батут-синхрон в партньорство с Георги Георгиев от Стара Загора. Радост Пеева също е бронзов медалист на батут-синхрон в тандем с Микаела Христова от Русе. Отличието им беше връчено от Областният шеф на Габрово – Мария Башева.

Втоп 3намери място и миналогодишният отличник в Десятката на Габрово – Иван Димитров от КК “Янтра “. Възпитаникът на Владимир Вътев стана европейски първенец при състезателите над 21 години в дисциплината Шобу санбон кумите от шампионата по Шотокан карате-до на обединените народи, извършено в Линяно Сабиадоро, Италия. В шампионата на Стария континент Иван Димитров завоюва и два сребърни медала – от дисциплината Асай Рю ката и на Мастърс в групата 18+. Той получи премията си от Невена Минева - заместник‐кмет „ Образование, обществени действия, просвета и туризъм “.

Четвъртатапозиция беше отредена на финалистите от Световното състезание по спортни танци в Шадминг (Австия) Преслава Драганова и Александър Савеков от клуб „ Ритмика “.

Петотомясто зае Йордан Йорданов от клуб „ Некст “, спечелил цялостен комплект медали от Европейското състезание по таекуон-до ITF в Йезоло, Италия.

Шестатапозиция беше за щангистът Петьо Стефанов, който показа страната ни на Европейското състезание по повдигане на тежести за юноши и младежи до 20 години в Букурещ, Румъния.

Седмотомясто заеха състезателите на „ Сдружение Равен старт “ Ивелин Граматиков и Григор Станчев, които показаха България и града ни на Спешъл олимпикс в Берлин и Световните игри за хора с невисок растеж.

Осмие бронзовият медалист от Европейското състезание по таекуон-до ITF в Йезоло, Италия – Мирослав Петров.

Деветомясто зае геният на джудо клуб „ Габрово “ Виктор Рачев, който завоюва бронзов орден от Балканиадата в Черна гора.

Десетатапозиция в класацията беше отредена за най-добре изявилите се през годината състезатели от груповите спортове. Отличия получиха Георги Стефанов (ХК Чардафон), Иванела Арнаудова (ХК Бъки), Ивайло Стоянов (БК Чардафон), Петър Ганев (РК Янтра) и капитанът на „ Янтра “ Петър Казаков.

Казаков се качи на сцената и още веднъж, дружно със съотборниците си от „ Янтра “. Те бяха удостоени с премията за„ Отбор на годината “. „ Янтра “ за четвърти следващ сезон е част от Втора професионална лига и бележи непрекъснато израстване. През сезон 2022/2023 габровският отбор приключи на 8-мо място в крайното класиране – най-високото досега след завръщането му в професионалния футбол. Тази година, под управлението на Велислав Вуцов, тимът се показва още по-силно и след изиграните 20 мача приключи полусезона покрай челото. Съставът ни заема петата позиция в подреждането с 8 победи, 7 равни и 5 загуби. Отборното отличие връчи легендата на габровския футбол Вангел Стаматов, който тази година означи своя 80 годишен празник.

За втора поредна година кметът Таня Христова година с премията занай-добър треньорръководителя и основен треньор на „ Акро-арт “ Юлиан Георгиев. 2023-та беше извънредно сполучлива за него и клуба. Цели седем състезатели на „ Акро-арт “ бяха определени да показват страната ни на Световното състезание по скокове на батут в Бирмингам, Англия и трима от тях се завърнаха с оценки. Цветин Стоянов завоюва два бронзови медала, по един донесоха Радост Пеева и Александра Вакарелска. Към четирите медала състезателите на клуба прибавиха и две четвърти, едно пето, седмо и девето място. Състезателите на клуба се показаха на равнище и в два интернационалните шампионата – в Грузия и Чехия, от които завоюваха 5 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала. „ Акро-арт “ беше решителен и на родната сцена, като завоюва отборните трофеи от Държавните шампионати в Ямбол, Габрово и Русе и куп самостоятелни оценки.

В церемонията бяха отличени триумфите и габровските мастърс лекоатлети Живко Желев, Константин Киров и Петьо Христов – участници на Световното състезание в зала в град Торун Полша и в Европейското състезание навън в Пескара, Италия. Грамоти получиха и Владимир Станчев и Тодор Георгиев, които показаха страната ни на международни шампионати за хора с увреждания по футзал и шахмат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР