Бургас през тридесетте и четирдесетте години на миналия век, с

...
Бургас през тридесетте и четирдесетте години на миналия век, с
Коментари Харесай

Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян: Сияние от страниците на архивните дневници

Бургас през тридесетте и четирдесетте години на предишния век, с неговата характерност на пристанищен град, само че и с неповторимост и зарево в една видимо спокойна атмосфера, само че наситена с изложба от облици с туптящи сърца - Тази изложба от облици и знакови местоположения, без идеализирани оценки и увлечения, се разкри пред посетителите на Етнографския музей в Бургас нощес при откриването на изложбата „ Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “. Експозиция, пред препълнената с посетители зала на музея, показа Росица Топалова, организатор в РИМ-Бургас и разпростра дневника на д–р Мелконян: „ Това е в действителност атмосферата, в която мислят и работят, живеят и неговите жители. Периода, за който се приказва в тези мемоари животът беше относително, обаче единствено видимо спокоен, а измененията протичаха постепенно. Описанието няма искания за безспорна акуратност, пълнота или аналитичност... Това са единствено мемоари на един обитатеел на града роден и израстнал в него, много видял и претърпял. Желанието ми след прочитането им е да се яви допустимо най-живата картина на тогавашната реалност “.

Сред гостите бяха и родственици на изтъкнатия създател, без чиято обич, фамилните архиви не биха оживяли по толкоз трогателен метод.

„ Тази галерия има за цел да показа самият доктор Мъгърдич Мелконян и неговите мемоари. Тя се основава на цитати от неговия ръкопис. Таблата съдържат информация, както за разнообразни улици и обекти колоритно запаметени и запаметяващи се картини. Ние сме се постарали да запазим неговия жанр, тъй като той също носи спецификата на времето. “

Лекар по специалност и предопределение и майстор по дух и личностно преопределение, доктор Мъгърдич Степан Мелконян, в действителност е достоверен бургазлия, будна и дейна персона със мощна обич към родния град. Заветът му - да съобщи паметните моменти от Бургас на бъдещите генерации е съхрахраен, а фантазията на доктор Мелконян – ръкописите му да бъдат издадени от музея се трансформира в действителност с поддръжката на Регионалния музей в Бургас.

„ Той ми сподели ‚не желая с мен да бъде заровено всичко което знам‘ и в този момент съм сигурна, че от оня свят той ни гледа и е доста удовлетворен и признателен. “, довери щерка му Естер Мелконян.

Събитието провокира доста страсти измежду гостите и извърши залата носталгия, романтика и духа на Стария Бургас. Експозицията поведе публиката към интругуващо странствуване в предишното с фотографии, цитати и систематизирания от дневниците на доктор Мелконян, техните преписи. А присъстващите имаха опция да видят и истинска карта на площад „ Тройката “, ръчно начертана и изписана от него.

„ Той написа, че доста улици са били разнообразни и странни. Сред тях усещане прави улица „ ФединандоваИ. Четейки, по какъв начин я разказва той – с дрънкане на звънци, с висящи цървули... си представяш цялостната картина и чуваш звуците на предишното. “, сподели Росица Топалова.

Автор: Натали Петрова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР