С близо 24 млн. лв. са спонсорирали фармацевтични компании лекари

...
С близо 24 млн. лв. са спонсорирали фармацевтични компании лекари
Коментари Харесай

Фармаиндустрията е все по-щедра към лекарите

С близо 24 млн. лева са спонсорирали фармацевтични компании лекари и техните организации у нас през 2016 година, сочат данните на Асоциацията на научноизследователските производители в България.

Информацията е единствено от 23-те компании, членове на организацията, оповестява се обществено за втора година и цели повече бистрота в връзките сред медиците и промишлеността. При първото обявяване на данните за подкрепяне организирането и присъединяване в конгреси платените пари през 2015 година бяха 21 млн. лева

Средствата са за подкрепяне или образуване на научно-образователни събития, за регистрационни такси, лекторски възнаграждения, пътни и престой. 16 млн. лева са платени на лекари, а 8 млн. лева - на здравни организации - разнообразни обединявания по специалности, асоциации и съюзи на лекари, лечебни заведения и така нататък Лекарите имат право да откажат имената им да бъдат оповестени. Въпреки това тази година 66% от подкрепените са дали единодушието си за обявяване на данните, което е растеж с 6% по отношение на предходната година. Смята се, че към една трета от медиците у нас получават пари за пътешестване за конгрес или хонорар за присъединяване.

От асоциацията настояват, че по целия свят се съблюдават строги етични правила и не се заплаща на лекари за екзотични пътувания под формата на конгреси, а медици се водят единствено на съществени научни събития в Европа и Америка. Оповестените данни удостоверяват, че всеобщо лекари както предходната, по този начин и тази година са подпомагани с от по няколкостотин лв. до 3-4000 лева, единици са тези, които са получили по 20 000 лв..

Далеч повече пари получават от фирмите научните и съсловни организации на медиците, които имат и много повече лостове за въздействие върху това какви медикаменти да се изписват и заплащат от здравната каса. Научните сдружения по специалности да вземем за пример оказват помощ при писането на национални стратегии, образование на лекари и при потребност съветват Министерство на здравеопазването и НЗОК, в това число и за наложителните критерии за лекуване на другите болести.

Тази година най-сериозна сума се пада на Българското сдружение по белодробни заболявания, което е спонсорирано за организация на събития със 130 000 лева от "ГлаксоСмитКлайн ", 94 163 лева от "Астра Зенека ", 70 000 лева от "Бьоринген Ингелхайм ", 55 000 лева от "Киези ", 37 000 лева от "Рош " и 22 500 лева от "Новатрис ", заяви "Медиапул ". Интересът към това сдружение се изяснява с появяването на нови медикаменти за астма и хронична обструктивна белодробна болест. Намаляват парите за миналогодишния любимец на фирмите - сдружението по ревматология. При близо 300 000 лева предходната година в този момент са спонсорирани с 85 000 лева от три компании - "АбВи ", "ГлаксоСмитКлайн " и "Рош ".

Традиционно добре подпомагани са кардиолози и невролози. 78 000 лева е получило Дружеството на кардиолозите от "Мерк ", 58 000 лева от "Санофи ", 56 000 лева от "Астра Зенека ", 43 000 лева от "Новартис " и 38 000 лева от "Байер ". Дружеството на невролозите е финансирано със 105 000 лева от "Пфайзер ", 156 000 лева от "Санофи " и с 30 000 лева от "Байер ".

Доста великодушни са новаторските компании към Сдружението на общопрактикуващите лекари. Близо 197 000 лева са преведени от "Глаксо ", 39 000 лева от "Санофи " и 27 000 лева от "Астра Зенека ". Това е два пъти повече от към 100-те хиляди лв., преведени на сдружението миналата година. Според сдружението парите са за поддръжка за конгресите, които организацията прави.

Лекарският съюз, който през 2015 година беше получил общо 142 000 лева, главно за стипендии, които заплаща на 60 млади лекари, през 2016 година очевидно е трябвало да търси пари от другаде, защото е подкрепят с под 50 000 лева, написа в. Сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР