С бавни стъпки, но в правилната посока - така Китай

...
С бавни стъпки, но в правилната посока - така Китай
Коментари Харесай

Новият китайски процесор е на нивото на Intel... от 2019 г.

С мудни стъпки, само че в вярната посока - по този начин Китай се движи към софтуерен суверенитет при персоналните компютри. Водещата локална компания Loongson Technology разгласи, че най-новият ѝ процесор доближава продуктивност, сравнима с предложенията на Intel... от преди 3 поколения, написа The Register.

От една страна, самите цифри може би не са мотив за похвала (особено с оглед упоритостите на Пекин), само че пък до тях се доближи с самостоятелна от Запада технология за много малко време.

Контекст : Когато става дума за процесори, всеобщо употребяваните архитектури са основани на западни дизайни - на Intel, Arm и други Както Китай разбра около ориста на Huawei, влошаващите се връзки със западните страни може да доведат до наказания, които да оставят локалната индустрия без достъп до основни технологии. Именно това " умъртви " процесорите HiSilicon на Huawei.

Затова и Китай влага доста в напълно локални разработки, които не зависят от западни технологии и патенти. При мобилните чипсети упованието е до идната година да има нови 5G модели с съответни за условията на пазара благоприятни условия.
 Въпреки глобите: Huawei към този момент тества нов процесор
Въпреки глобите: Huawei към този момент тества нов процесор

Китай построява полупроводникова промишленост, самостоятелна от Запада

Детайли : Loongson оповестиха, че в хода на проби в Китайския институт за стандартизация на електрониката техният 4-ядрен процесор 3A6000, който е с тактова периодичност от 2,5 GHz е постигнал резултати, сравними с тези на процесорите от 10-тата генерация на Core архитектурата на Intel.

Тя беше показана през не чак толкоз скорошната 2019 година и всеобщото ѝ внедряване стартира през 2020 година Вече сме в навечерието на дебюта на 14-тото потомство Core процесори, които ще са усъвършенствани за AI задания.
 Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел
Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел

Новият цех в Кирят Гат ще даде работа на хиляди

На този декор, китайският процесор е тестван с бенчмарка SPEC CPU 2006, който е доста по-стар дори от чиповете на Intel, с които се прави сравнението.

Разбира се, значимо е да се подчертае, че 3A6000 е първо произведение след наваксване на безусловно десетилетия напредък в дизайна на чипове. Освен това, еквивалентът на 4-годишен процесор в действителност има повече от задоволителна продуктивност за голяма част от дилемите, с които би могъл персоналният компютър да се сблъска.
 AI самичък проектира нов процесор за по-малко от ден
AI самичък проектира нов процесор за по-малко от ден

Еволюиращите машини са страшни единствено на кино... нали?

От друга страна : Сериозен проблем за Loongson в дълготраен проект е решението да не " отвори " своята LoongArch архитектура и инструкциите ѝ. Това ще затрудни разработчиците на програмен продукт - а и най-хубавият хардуер умира на пазара без програмно поръчителство.

Например, Linux все още не поддържа изцяло китайските процесори.

Тъй като въпреки всичко целият сюжет се развива в Китай, можем да предположим, че стремежът на Си Дзинпин и държавното управление на страната за софтуерен суверенитет ще докара до заделянето на нужните запаси, с цел да се появи същинска PC екосистема в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР