С бързото влошаване на икономическата и финансова среда, Кофас понижи

...
С бързото влошаване на икономическата и финансова среда, Кофас понижи
Коментари Харесай

Кофас очаква значително забавяне на икономиката през следващите 18 месеца

С бързото утежняване на икономическата и финансова среда, Кофас намали рейтинга на 16 страни на европейския континент, в това число всички огромни стопански системи – като се изключи Италия, която към този момент е с рейтинг А4. Това стана ясно от Барометъра на Кофас за второто тримесечие на 2022 г.

Стойностите за напредък през първото тримесечие на 2022 са под упованията в множеството развити стопански системи. Освен това, Брутният вътрешен продукт в еврозоната набъбна доста едва за 2-ро следващо тримесечие, като във Франция даже спадна с -0,2%. Според специалистите на Кофас, това се дължи на спад в потреблението на семействата на фона на намаляваща покупателна дарба. Икономиката на Съединени американски щати също претърпя стесняване, възпрепятствана от външната търговия и компликациите на индустриалния бранш при попълването на запасите си.

" Като се вземе поради ускоряването на инфлацията, упованията за утежняване на индикаторите и стягането на световните финансови условия, икономическата интензивност през второто тримесечие не наподобява доста по-добре в развитите стопански системи и ще бъде доста по-неблагоприятна в разрастващите се. Макар че евентуално е прекомерно рано да се каже, че международната стопанска система е влезнала в стагфлационен режим, сигналите са в сходство с тази позиция ", разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

Въпреки стабилизирането на цените на суровините, те остават на доста високи равнища. Например, цените на петрола не са паднали под 98 $ от началото на войната, защото опасенията от евентуален дефицит на доставки остават обилни.

Този подтекст е удобен за експортьорите на първични материали и по-специално за петрола. Единствените две нараснали оценки на Кофас се отнасят до Бразилия и Ангола, а секторните прекласификации засягат главно енергийния бранш на страните производители, до момента в който секторните намаления са ориентирани към енергийния бранш в страни, където фирмите са ситуирани надолу по индустриалната верига (главно в Европа).

Подобно, промишлености, чиято стойностна верига е енергоемка в индустриалните си процеси, като хартия, химикали и метали, носят опасности, преоценени нагоре в барометъра на Кофас. Селскостопанският бранш е един от тези с максимален брой намалени оценки през това тримесечие - съвсем всички райони са наранени.

" Вероятно е фирмите, които към момента не са трансферирали напълно нарастването на индустриалните си разноски върху продажните си цени, да го създадат. По този метод повишаването на цените ще продължи в браншове със забележителна мощ във връзка с цените. Такъв е казусът с фармацевтичния бранш, където дребен брой компании преобладават на международния пазар. Вече разпознат като един от най-устойчивите, той е единственият бранш с оценка за " невисок риск " в нашия барометър ", добави Пламен Димитров.

ЕЦБ последователно стегна позицията си, следвайки образеца на Федералния запас и Английската централна банка, до точката на авансово оповестяване на бъдещи покачвания на лихвите си. Според специалистите на Кофас, това може да провокира голямо закъснение на стопанската система и да възобнови терзания от нова рецесия на европейските държавни задължения.

В тази среда на стягане на кредитните условия, строителният бранш наподобява е един от най-уязвимите. Очаква се възходящите разноски по заемите да обиден пазара на жилищата и респективно и строителната активност. Това към този момент е почнало в Съединени американски щати, където продажбите на жилища понижават фрапантно.

" Нашият главен сюжет допуска доста закъснение на стопанската система през идващите 18 месеца, което разрешава на инфлацията да се забави последователно. Има доста опасности за понижаване на международната стопанска система, до момента в който рискът за повишение на инфлацията остава. За да лимитират инфлацията, Централните банки наподобява се изкушават да тласнат стопанската система към криза, която се надяват тя да бъде по-мека, в сравнение с в случай че цените продължат да се повишават. Рискът, който не може да бъде изключен, би бил търсенето да спадне, а инфлацията да остане висока заради цените на суровините, които ще се борят да се намалят поради продължителен дефицит на предложение ", уточни още Пламен Димитров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР