С 93% от преброените гласове, избирателните служители казаха, че бизнесменът

...
С 93% от преброените гласове, избирателните служители казаха, че бизнесменът
Коментари Харесай

Даниел Нобоа е новият президент на Еквадор

С 93% от преброените гласове, изборните чиновници споделиха, че предприемачът Даниел Нобоа има преднина пред Луиза Гонзалес, юрист и съдружник на някогашния президент в заточение Рафаел Кореа, оповестява АП. Нобоа завоюва изборите в неделя с 52,3 %. 

Гонзалес призна провалянето си по време на тирада пред последователи в неделя вечер и възнамерява да се обади на Нобоа, с цел да го поздрави.

35-годишният Нобоа, белязан от невиждано принуждение, което даже лиши живота на претендент за президент. 

Политическата кариера на Нобоа стартира през 2021 година, когато той печели място в Националното заседание и ръководи неговата Комисия за икономическо развиване. Образованият в Съединени американски щати предприемач отваря компания за образуване на събития, когато е на 18 години и по-късно се причислява към Noboa Corp. на татко си, където заема управителни позиции в региона на корабоплаването, логистиката и търговията.

Баща му, Алваро Нобоа, е най-богатият човек в Еквадор с помощта на развъждането и доставката на банани - главната годишна продукция в Еквадор. Империята в този момент включва повече от 128 компании в десетки страни. По-големият Нобоа несполучливо се кандидатира за президент пет пъти.

Мандатът на президента ще продължи единствено до май 2025 година, които остават от мандата на президента Гийермо Ласо. Той редуцира мандата си, когато разпусна Народното събрание на страната през май, защото депутатите организираха процедура по импийчмънт против него поради хипотетични нередности в контракт от държавна компания.

Еквадорците имат универсално искане за новия президент - сигурност. Нобоа и Гонзалес имат стеснен опит в ръководството и безспорно работата им ще бъде отсрочена.

, обвързвано с наркотрафика, което избухна преди към три години и се ускори през август, когато претендент за президент беше погубен измежду бял ден. 

Самият Нобоа носи бронежилетка към ежедневното си облекло.
 Еквадор избира президент след вълна на принуждение
Еквадор избира президент след вълна на принуждение

Вторият тур би трябвало да избере претендент, кадърен да подсигурява сигурността

Изборите минаха без огромни произшествия. След затварянето на изборните секции президентът на Националния изборен съвет Диана Атаминт сподели, че " междуинституционален ангажимент на националната полиция и въоръжените сили " е разрешил на хората да гласоподават безвредно.

" Днес Еквадор победи, демокрацията победи ", сподели тя.

Нобоа ще постави клетва като президент на 25 ноември , пет дни преди 36-ия си рожден ден.

Седем мъже, колумбийски жители, обвинени за присъединяване в убийството на антикорупционния кандидат-президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио,

Правителството на Еквадор бързо осъди убийствата. Напускащият президент Гийермо Ласо даде обещание " нито съучастничество, нито прикриване " в разкриването на убийствата.

Вилависенсио бе изтъкнат публицист и, до момента в който напускаше предизборно събитие в столицата Кито.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР