С 522 егласа за, 27 - против, 51 - въздържал

...
С 522 егласа за, 27 - против, 51 - въздържал
Коментари Харесай

ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар, предстои гласуване и в Съвета

С 522 егласа " за ", 27 - " срещу ", 51 - " въздържал се ", Илиана Иванова бе подкрепена за позицията на еврокомисар от членовете на Европейския парламент в Страсбург. В идващите дни (18-19 септември) се чака и дефинитивно утвърждение от Съвета, преди формалното и встъпване в служба..

Решението на Европейския парламент не е изненада, поради квалифицираното показване на Иванова на чуването предходната седмица. Тогава пред две комисии на Европейския парламент - по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) и просвета и обучение (CULT) се организира над тричасово с Илиана Иванова, с цел да се дефинира до каква степен тя е подобаваща да размени Мария Габриел. Последната подаде оставка на 15 май, с цел да заеме поста на заместител министър-председател и министър на външните работи на България.

След преписването от евродепутатите, и двете комисии дадоха на Илиана Иванова позитивна оценка, която след това беше доказана от, (съставен от ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола и водачите на политическите групи) и от целия Парламент във вторник, 12 септември. Какво следва

Сред първите си задания, бъдещата еврокомисарка уточни среща с шефовете в генералните дирекции и започване на интензивна работа по оставащите задания в нейното портфолио.
Реклама
" Имаме недостиг на финансирането на нововъведенията е Европа, с цел да достигнем таргета от 3% от Брутният вътрешен продукт. Единственият метод това да се случи е да се притегли частен капитал. Например финансовия пазар в Щатите е 7 пъти по-голям от европейския. ", разяснява Илиана Иванова пред медии след гласуването в Страсбург. " България още е на дъното на класацията, несъмнено ще положа всички старания на нашите научни институции да подобрят резултатите си. ", сподели още Иванова.

Предстои скорошно посещаване в България за среща с институциите, с отрасловите министри и с научно-изследователски центрове. Как Европейска комисия оказва помощ на България

Бъдещата еврокомисарка изрече съболезнования на околните на жертвите от наводнението в Царево. Посочи че Европейската комисия е предоставила на България незабавно данни по програмата " Коперник ".

" Реакцията на Европейска комисия е незабавна в такива случаи. Има механизъм за гражданска отбрана, опция за даване на средства за съоръжение, медикаменти, медицински екипи, търсене. Винаги би трябвало да реагираме оптимално бързо ", добави Иванова, само че изясни че не може да разяснява решенията на държавното управление дали да изиска тази помощ.
Реклама
За съпоставяне, стана ясно, че Европейският съюз ще поддържа Гърция с до 2,25 милиарда евро, с цел да смекчи икономическото въздействие от наводненията предходната седмица, които лишиха живота на 15 души и унищожиха инфраструктура и земеделска земя.

" Гръцкият народ може да разчита на Европа за бърз поддръжка, оптималната еластичност и че ние сме до вас освен в този къс миг, само че и при възобновяване и реконструкцията ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайн във вторник след среща с гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис в Страсбург.
Свързани публикации Изслушването на българската кандидатка за еврокомисарка мина сполучливо 5 септември 2023, 14:56 Европейският съюз заспа летен сън 7 август 2023, 08:00 България може да получи по-голям дял от цифровия сектор в Европейската комисия 13 юли 2023, 17:05 Новият български еврокомисар и какво споделя изборът за новото държавно управление 21 юни 2023, 16:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР