С 46 гласа за, само 1 против и нито един

...
С 46 гласа за, само 1 против и нито един
Коментари Харесай

Под футболна обсада: Пловдив гласува 32,7 млн. лв. за довършване на Колежа и Лаута

С 46 гласа " за ", единствено 1 " срещу " и нито един " въздържал се " Общинският съвет на Пловдив одобри предлагането на ГЕРБ да се обезпечат равни суми за довършването на двата стадиона " Локомотив " и " Христо Ботев ", в размер на 32 милиона и 719 хиляди лв.. Средствата ще бъдат разпределени в няколко бюджетни години, а тази година за двете уреди ще се провиснал за всяко по 5 милиона и 300 хиляди лв..
Още по темата
Преди това кметът Здравко Димитров отдръпна своето предложение, което предвиждаше да се обезпечи в няколко следващи години общата сума от 22,5 милиона лв. за довършването на Колежа.

Днешното решение планува и основаване на комисия, която да откри осъществените досега действия и изразходените средства.

" Решението е мъчно, само че ще го изпълняваме ", увери кметът и подсети, че общинският бюджет ще бъде признат, откакто се гласоподава държавен. Ще бъде изработен разбор, който ще покаже за сметка на реализацията на кои обекти ще се обезпечат средствата за двата стадиона.

Новото решение беше взето в наличие на представителите на двата футболни клуба, до момента в който десетки почитатели бяха извън и скандираха претенции за обезпечаване на средства, съобщи

За първи път сесия на Общинския съвет в Пловдив се организира под засилена полицейска защита. Заради оповестените митинги на футболните агитки, още от рано сутринта пред постройката на институцията дойдоха десетки бусове с жандармерия и полиция. Те охраняваха освен футболните почитатели, само че и общинските съветници, като специфична група от жандармерия, се намираше и в постройката Общинския съвет.

Решението за обезпечаване на в допълнение финансиране, в размер на 32, 5 милиона лв. за строителството на двата стадиона, ще бъде за сметка на други значими за града планове, признаха редставители на всички политически сили, в това число и от ГЕРБ.

Те обаче са безапелационни, че това е било належащо да се одобри, с цел да спадне напрежението в града.

Общинският консултант Константин Георгиев разяснява, че може би Пловдив ще стане единствената и първа община, в която ще построи не един, а два стадиона.

Стефан Послийски от ВМРО-БНД предложи спомагателен текст, с който да се насочи зов към страната също да се включи в обезпечаване на средствата за двата обекта.

Веселина Алеаксандрова от групата на Демократична България предложи да се разпореди на пловдивския кмет Здравко Димитров стимулирано да изиска от Министерството на младежта и спорта да се обезпечат нужните 32 милиона лв. за двата стадиона. Тя означи, че планирането на средства за три години напред е заричане и че парите могат да бъдат пренасочени за други обекти, както не един път се е случвало. Позова се и на многото неизпълнени обещания на ГЕРБ.

" Така, както върви джипка, се хвърлят обещания. Да, но и други дадоха обещание, само че нищо не направиха. А ние имаме приключена естрада ", скочи Илиев и честити на Локото за " Бесика ". " Тя е издигната от общината. Това е по-добре, в сравнение с да пускат лодка да избавят бели чапли и гларуси ", иронизира шефът на съветниците от ГЕРБ.

" Пловдив е единствената община в страната, която ще построи два стадиона ", означи Константин Георгиев от Кауза България. Слави Георгиев, който не членува в група, разкритикува администрацията и в частност зам.-кмета Пламен Райчев, че контролът върху строителството на Колежа е занижен и строителят прави каквото си желае, а доклад за разноските на обществените средства няма. В същото време 6 140 000 лв. са изхарчени допълнително за препроектиране, макар че тези пари не са планувани в контракта за социална поръчка, укори съветникът.

" Решението да се захващаме с финансирането на стадионите не беше вярно, само че в този момент няма връщане обратно. По-голяма нелепост ще бъде, в случай че ги оставим на съсипия ", предизвести Георгиев.

Опасенията на съветниците от " Алтернативна лява Българска социалистическа партия ", които също поддържаха предлагането на ГЕРБ, са, че действително не се знаят точните суми за довършването на двата стадиона.

" Ние взимаме едно решение, просто да обещаем нещо, като на женитба ", сподели ръководителят на " Алтернативна лява Българска социалистическа партия " Николай Райдев.

Представителите на почитателите на двата клуба също поддържаха предлагането на ГЕРБ.

Борис Гиздаков, началник на почитателите на " Ботев ", изрази задоволство от решението и пожела то да бъде изпълнено. Същото предложи и Емил Геренов - на Локото. И двамата обявиха на микрофона, че поддържат решението за обществен надзор на строителните работи.

Така за 2023 година за двата стадиона ще бъдат отпуснати по 5 358 699 лева, през 2024 година - по 5 500 586 лева, а за 2025 година - по 5 500 586 лева

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР