С 40 лв. се вдигат майчинските, а най-ниските пенсии ще

...
С 40 лв. се вдигат майчинските, а най-ниските пенсии ще
Коментари Харесай

Увеличават майчинските с 40 лв. и минималните пенсии със 7 лв.

С 40 лева се подвигат майчинските, а най-ниските пенсии ще са със 7 лв. повече - това стана ясно с приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година в размер на 11 067 344,2 милиарда лева

Той се основава на 3-годишната бюджетна прогноза на държавното управление за интервала 2018-2020 година.

Така от 340 лева паричното обезщетение за развъждане на малко дете за втората година след раждането става 380 лева

Извънредно съвещание за Бюджет 2018, ето какво одобриха

Симеонов: Бюджетът е пица "Калцоне ", КНСБ блокира центъра на София

Законопроектът за държавния бюджет - тук

„ За” нарастването гласоподаваха 95 народни представители, 45 бяха „ против”, а 9 се въздържаха. Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия майчинските помощи да се вдигнат на 510 лева

Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.

През 2018 година продължава да работи въведената през 2017 година опция за майките (осиновителките), които имат право да употребяват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, само че не го употребяват, а се върнат на работа, да получат обезщетение в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

С приемането на бюджета на ДОО

минималните осигурителни прагове за 2018 година се усилват

с 3,9 на 100, както беше решено служебно от обществения министър.

Според признатия през днешния ден бюджет минималният

дневен размер на компенсацията за безработица ще се усили

от 1 януари от 7.20 лева на 9 лева, като не беше признато предлагането на Българска социалистическа партия компенсацията дневно да стане 12 лева От същата дата се дефинира дневен оптимален размер на компенсацията 74.29 лева Променят се условията за придобиване право на парично обезщетение за безработица. Предвижда се това право да имат хората, които са се осигурявали за безработица 12 от последните 18 месеца преди прекратяването на обезпечаването. Досега се изискваха 9 месеца от последните 12.

От 1 юли 2018 година пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2017 година,

ще се преизчислят с новия % за година застрахователен стаж, което ще ги усили с 3.8 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи до 207,60 лева - до тогава ще е 200 лева, а обществената пенсия за напреднала възраст ще стане 125.58 лева

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира в размер на 35 на 100 от оптималния застрахователен приход – 910 лева, въпреки Българска социалистическа партия да искаше нарастване с 200 лв..

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2018 година се планува да стигне 362.97 лева,

което е с близо 20 лева или с 5.5% повече спрямо 2017 година

Приходите на бюджета се образуват от осигурителни вноски, доходи и приходи от благосъстоятелност, санкции, наказания и наказателни лихви, Данък добавена стойност и други налози върху продажбите. Включени са и прехвърляния от централния бюджет, както и спомагателни прехвърляния от държавния бюджет за покриване на дефицита от средства.

В разноските са планувани средства за пенсии, обществени помощи и компенсации, стратегии, действия и служби по общественото обезпечаване, подкрепяне и заетостта, както и за защита и сигурност. Предоставят се средства на общественото министерство за Агенцията за обществено подкрепяне и за фонд „ Условия на труд “.

В частта разноски Народното събрание утвърди 8, 351 милиарда лева за пенсии.

Минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите

се лица ще бъде 510 лева Депутатите взеха решение оптималният месечен размер на осигурителния приход да бъде в размер на 2600 лева

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР