С 3,07 на сто намалява сивата икономика през 2017 г.

...
С 3,07 на сто намалява сивата икономика през 2017 г.
Коментари Харесай

Сивата икономика е намаляла през 2017 г.

С 3,07 на 100 понижава сивата стопанска система през 2017 година и доближава равнище от 25,22 на 100 при 28.29 на 100 през 2016 година Данните са на база на композитния показател " Икономика на ярко ", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), като за 2016 година се регистрира дял от 71,71 на 100 на законния бизнес, до момента в който през 2017 година показателят е повишен до 74,78 на 100.

Данните бяха показани проф. Стефан Петранов, началник на екипа, основал показателя, и Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ. Проф. Петранов посочи, процентите сива стопанска система значат сиви практики и периодичност на явлението и то почти дава отговор на каузи на Брутният вътрешен продукт. С задоволителна акуратност може да се твърди, че делът на сивия бранш у нас е 25 на 100, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

През 2010 година, когато стартира проучването, делът на сивата стопанска система, измерена по този метод, е бил 35 на 100. Секторите " туризъм ", " строителство ", " селско стопанство ", " търговия ", " услуги " са регистрирани значими стойности на сивия бранш, за разлика от " машиностроенето ", " енергетиката ", " електроника ", " електротехника " и " металургия ". Колкото е по-голямо предприятието, толкоз е по-малка вероятността за сиви практики. Същото важи и за приходите - колкото един бранш е по-рентабилен и с високи хонорари, по-рядко се срещат сиви практики, разяснява Велев.

Причини за позитивните трендове на понижаване на каузи на сивата стопанска система са финансовата и икономическата непоклатимост, ограниченията за подобряването на бизнес средата и растежът на международната стопанска система, което се отразява в увеличение на размера на износа.

Липсата на работна ръка, на промени в основни браншове - " опазване на здравето ", " защита на конкуренцията ", " правораздаване ", " вътрешен ред и сигурност ", както и новото административно повишение на минималната заплата, са измежду аргументите, задържащи усилването на позитивните трендове в изменението на показателя, съгласно проучването.

Принос към тази наклонност имат и международните търговски спорове, очертаващите се трендове " Европа на две скорости, продължаващите наказания на Европейски Съюз против Русия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР