С 23 процента скача цената на водата в Смолянска област

...
С 23 процента скача цената на водата в Смолянска област
Коментари Харесай

С 23 процента скача цената на водата в Смолянска област от п...

С 23 % скача цената на водата в Смолянска област от 1 януари 2023 година , сочи решението на КЕВР. Комисията утвърди новите цени на живителната течност за цялата страна за идната година навън съвещание, като в Смолянско процентно повишаването е най-голямо. Цената на водата в района в този момент е 3.71 лева за кубик. Толкова заплащат в 10-те общини на региона от 1 октомври. От 1 януари тя скача на 4.59 лева за кубик.

В района, който е прочут с ниските заплати и високите цени, защото всичко се транспортира на колела, хората недоволстват, че сметките стават непостижими за фамилните им бюджети. Още повече че в множеството обитаеми места не виждат да се е повишило качеството на предлаганата услуга.

В регионалния град от над две години се разкопават поголовно улици за водния цикъл – 2, без да има изясненост по кое време ще завърши издевателството за жителите, защото и всички периоди дадени до момента обществено не бяха спазени. Затова е смолянчани недоволстват против повишаването на водата.

Проекта за воден цикъл-2 започва на 15 октомври 2020 година Заложената инвестиция първоначално бе за над 91 млн. лева с Данък добавена стойност по „ Интегриран воден план на агломерация Смолян ” на ВиК-Смолян от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година ”. Националното съфинансиране по плана е над 10 млн. лева, а съфинансирането от ВиК – Смолян е за над 8 млн. лева Тази година компаниите реализатори чакаха индексация поради инфлацията, само че не бе оповестено индексирани ли са дейностите им, и в случай че да, с какъв брой.

По водния цикъл е заложено да бъде построена над 10 км нова водопроводна мрежа, да се реконструират над 11 км съществуваща водопроводна мрежа, да се построи 17 км нова канализационна мрежа и реконструира близо 20 км съществуваща. По без изкопен прийом да се ремонтира основния градски сборен колектор, да се модернизират пречиствателните станции за питейни води  „ Хубча ” и „ Превала ” и да се усъвършенства пречиствателната станция за отпадъчни води, посредством създаване на третично филтриране за премахване на фосфора. Колко от това е свършено смолянчани не знаят, както и по кое време ще приключат дейностите.

Доклада на Комисията сочи, че с Решение от 29.09.2022 година КЕВР е одобрила бизнес проект за развиване на активността на „ Водоснабдяване и канализация ” ЕООД, гр. Смолян за интервала 2022-2026 година, утвърдила е цени на ВиК услуги за 2022 година, считано от 01.10.2022 година, и е одобрила цени на ВиК услуги за 2023-2026 година През 2021 година „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Смолян не е приело за употреба посочените в бизнес проекта, като нови обекти - 4 бр. ПСОВ в регион Девин и третично ходило на ПСОВ-Смолян, като надлежно не са осъществени разноски за тези обекти. От плануваните нови обекти през 2021 година сдружението е експлоатирало само язовир Пловдивци и е отчело разноски за този обект, сочи отчета. Според разбора на Комисията, новите цени на ВиК услугите от 2023 година за битови и приравнените към тях публични, търговски и други консуматори за идната година са под равнището на обществената търпимост. Социалната търпимост се пресмята на база данни от Национален статистически институт за средномесечен наличен паричен приход на разположение от домакинство за област Смолян за 2021 година и сочи че в района е търпима цена на водата до  6,116 лева за кубик.

Според шефа на ВиК- Смолян инж. Румяна Янчевска, повишаването на водата е заложено в бизнес проекта, като цената е поправена на база признати доклади и е минала на публично разискване, оценена e в продължение на година и половина. От 2023 година сдружението стартира да изплаща заема, взет за съфинансирането на плана за воден цикъл-2. Според хора от бранша, той е оказал въздействие на цената на водата, както и инфлацията.

И в случай че, въпреки и с доста неодобрение от страна на жителите на регионалния град, те се чакат да получат по-качествена услуга след края на плана, а жителите на община Рудозем имат инвестиция в язовир „ Пловдивци “, то нарасналата цена на водата от 2023 година не е съответна по отношение на направените в останалите региони вложения във води и канали, разясняват поданици на тези общини.

На фотографията: Преди Коледа в Смолян не престават дейностите по воден цикъл - 2.

 

 

.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР