С 20 гласа за Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова

...
С 20 гласа за Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова
Коментари Харесай

Единодушно -за първи път избраха жена за председател на ВКС

С 20 гласа " за " Висшият правосъден съвет избра Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен къд. За избора бяха нужни 17 гласа.

Така тя става първата жена ръководител в историята на съда. След 7 часа чуване позитивно за Захарова се изрекоха основният прокурор Иван Гешев, ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари. 

Захарова получи поддръжка поддръжката на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото заседание на съдиите във Върховния касационен съд.

" Смятам, че арбитър Захарова има задоволително достолепия и ще бъде един заслужен почитател на политиката, която съм водил във Върховен касационен съд. Дефицитът на достолепие във Висш съдебен съвет несъмнено е проблем. Вярвам, че през днешния ден този недостиг няма да се прояви и Висш съдебен съвет ще има най-малкото инстинкт за самозапазване ", сподели актуалният ръководител Лозан Панов.

" Съдийското самоуправление е една от висшите полезности от позиция на това да имаме без значение правораздаване и съд. След като е подкрепена толкоз изрично от сътрудниците от Върховен касационен съд за мен това е един доста позитивен знак и за следващ път демонстрира какъв брой е значимо да поддържаме съдийското самоуправление и да го подсигуряваме ", разяснява правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев също поддържа кандидатурата на Захарова, като акцентира, че тя безупречна известност. Тъй като е номинирана от пленума на Върховен касационен съд, не може да се слага под подозрение съдийското самоуправление, счита Гешев. Призова съдиите да я поддържат.

" Със Захарова отпред на Върховен касационен съд могат да спрат и опитите за политическо въздействие върху правосъдната система. Всички сътрудници споделят, че е безукорен експерт и добър човек ", добави основният прокурор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР