С 19% повече са туристите в София през тази година

...
С 19% повече са туристите в София през тази година
Коментари Харесай

С 19% повече са туристите в София през тази година спрямо времето преди ковид кризата

С 19% повече са туристите в София през тази година по отношение на времето преди коронавирус рецесията, оповестиха от Столичната община.

Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което демонстрира растеж от 22% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Реализираните нощувки за същия интервал са над 1 600 000, което е с 21% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година и с съвсем 19% повече от същия интервал преди спешната 2019 година, осведомиха от общината.

Най-голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Англия и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31 % повече спрямо годината преди да бъдат наложени коронавирус рестриктивните мерки, споделиха от Столичната община.

От там припомниха част от вложения в разкриването и експонирането на културно-историческото завещание, направени през последните години - неолитно населено място " Слатина " отпреди 7 хиляди години, археологическият парк " Западната врата ", Триъгълната кула, Античният комплекс " Сердика ", Античния пантеон в " Лозенец ", археологическото равнище под храма " Света София ", Музея за история на София.

Припомня ме, че съгласно отчет на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации (UNWTO) от май тази година интернационалният туризъм пораства избухливо през първото тримесечие на годината, като през интервала са пътували два пъти повече хора, в сравнение с през същото тримесечие на предходната година. България е в челната десетка по два индикатора - растеж на задграничните туристи и растеж на приходите от задграничните туристи. По първия индикатор през първото тримесечие на 2023 година растежът е от 27 на 100 по отношение на януари-март 2019 година (шесто място), а по втория - с 21 на 100 (десето място).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР