С 15 на сто е намалял размерът на необслужваните задължения

...
С 15 на сто е намалял размерът на необслужваните задължения
Коментари Харесай

Какъв е профилът на българския длъжник?

С 15 на 100 е намалял размерът на необслужваните отговорности у нас през 2017 година спрямо миналата година. Това демонстрират данните на Асоциацията на колекторските организации. Тъй като междинната работна заплата в страната пораства, за семействата става по-лесно да обслужват заемите си. От Асоциацията разказват и профила на длъжника - млад мъж под 30 години, добре просветен и работещ на трудов контракт.


Средният дълг у нас спада до 775 лв. през 2017 година против 912 лв. за миналата година. В същото време обаче броят на предоставените за събиране случаи съвсем се удвоява, споделят от Асоциацията на колекторските организации - от 1 милион и 800 хиляди на 2 млн. и 600 хиляди случая.
Райна Миткова, ръководител на Асоциацията на колекторските организации в България: Тук няма нищо обезпокоително. В тази численост влизат и семейства със отговорности от два, от пет дни, от 30 дни, т.е. почтени просрочия, които доста бързо съумяват да разрешат.
Хората към този момент пропущат вноски по-скоро от нехайство, а не от застрашена финансова сигурност, настояват от Асоциацията.

Защото междинният дълг понижава паралелно с увеличението на приходите на хората и по този начин " бремето " е по-поносимо за семействата. Средната заплата доближава 1095 лв., което е много над размера на междинния дълг.

И през 2017 година българинът задлъжнява първо към банките. " Бързите заеми " най-много за първокласни артикули са на второ място, следват заемите за телекомуникационни артикули и лизингите за коли.
Какъв е профилът на длъжника?Зорница Димитрова, Асоциация на колекторските организации в България: Млад мъж до 30-годишна възраст, нормално той е към този момент на трудов контракт, нормално това е първата му работа, което може би е особено за младежите, които имат своите първи приходи и погрешно разпределят своите доходи.
Най-редовно обслужват заплащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР