С 14 гласа за, 1 против и 1 въздържал се

...
С 14 гласа за, 1 против и 1 въздържал се
Коментари Харесай

Актуализацията на Бюджет 2022 тръгна въпреки блокадата във властта

С 14 гласа " за ", 1 срещу и 1 въздържал се Бюджетната комисия стартира да преглежда на първо четене трите проектозакона за актуализация на бюджетите за публично обезпечаване, опазване на здравето и държавния бюджет за 2022 година

Предложението на Кирил Ананиев от ГЕРБ за отсрочване на точките поради късия период сред внасянето им в Народното събрание от кабинета беше отхвърлено от болшинството.Подкрепа за разглеждането на актуализацията пристигна и от ръководителя на комисията Любомир Каримански (ИТН), без значение че партията му публично разгласи отдръпването си от властта.

Само няколко часа по-рано Народното събрание се оказа блокирано в работата си по няколко законопроекта за пленарна зала и в избора на ръководител на нова анкетна комисия, тъй като след протеста на Има Такъв Народ нито опозицията, нито ръководещите имат болшинство.

В сряда Слави Трифонов въпреки всичко категорично даде заричане групата му да поддържа частта от актуализацията на бюджета, обвързвана с увеличението на обществените разноски.

От изказванията на ръководителя на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов стана ясно, че парите за пенсии до края на 2022 година ще се усилят с малко под 1,4 милиарда лева

Ако същите условия се запазят и в бюджета за следващата година, разноските за пенсии ще стигнат до към 3,8 милиарда лева за 2023 година и 4,25 милиарда лева за 2024 година През тази и идната година разноските за пенсии ще са към 10,4% от Брутният вътрешен продукт на страната, което към момента е под междинното равнище за Европейски Съюз.

Васил Велев от АИКБ разгласи, че работодателите не поддържат този план за актуализация, тъй като " с него не се лекува казуса " и тъй като повишението на пенсиите с твърдата сума от 60 лева за всички " заличава правилото за приноса по отношение на прихода ".

Според Велев има риск от забележителното покачване на пенсиите в средносрочен проект, което " може да не се понесе от фиска " и да се отрази върху проектите за присъединение на България към еврозоната.

Представителите на Фискалния съвет утвърждават актуализацията на публичното обезпечаване, само че също разкритикуваха " изкривяването на правилото на справедливостта ".

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР