С 12 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“

...
С 12 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“
Коментари Харесай

Правната комисия в парламента прие въвеждането на прокурор, който да разследва главния

С 12 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “ болшинството в парламентарната Комисия по правни въпроси поддържа предлагането на ръководещите за основаването на нова правна фигура – прокурор, който да проверява основния прокурор, съобщи Българска национална телевизия.

Въпреки многото рецензии, законопроектът на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) получи утвърждение на първо четене, а до края на седмицата евентуално ще влезе и за разискване в пленарната зала.

Според юриста на ръководещите Десислава Атанасова, която е измежду вносителите, основаването на нова магистратска служба, който да проверява основния прокурор при възможни негови бъдещи нарушавания е в отговор на публичните упования. Засега предлагането е този специфичен прокурор да се избира от Пленума на Висш съдебен съвет с болшинство повече от половината от членовете му. Номинация може да се прави от най-малко шестима членове на Прокурорската гилдия, а той да има 7-годишен мандат. По време на дебатите обаче стана ясно, че са допустимо промени на първичното предложение.

Идеята на ръководещите срещна поддръжка от Министерство на правораздаването, само че не и от средите на държавното обвиняване.

„ Предвиждането на прокурор със специфични пълномощия не се постанова, тъй като няма правна спънка всеки прокурор да проверява ръководителя на държавното обвиняване “, стана ясно от думите на заместника на основния прокурор Красимира Филипова, която взе присъединяване в днешните диспути. Тя бе безапелационна, че обратно в годините непрестанно са постъпвали сигнали против основния прокурор, а върху тях се работи, както се работи по всички останали сигнали от жители.

Остри рецензии се чуха и от редиците на опозицията. „ Тези промени ще доведат до „ каша “, бе мнението на депутата Филип Попов, който попита: „ А този профилиран прокурор кой ще го проверява “?

„ Не е нужен супервайзер на основния прокурор “, поддържа го самостоятелният Явор Нотев.

„ Славен е методът, по който приключва мандата на това Народното събрание. Всеки човек, който би наблюдавал дебатите в тази комисия би получил „ преплитане “ на мозъка “, включи се Крум Зарков от левицата. Той изиска болшинството да даде образец с друга страна, където действа сходна институция.

На рецензиите към законопроекта отговори Красимир Ципов от ГЕРБ, който ги дефинира като „ общи заучени политически изречения, нямащи никаква конкретика “. „ Категорично сме уверени, че би трябвало да бъде утвърден съответен механизъм “, счита той.

Предстои дебатът да бъде изместен в пленарна зала, където текстовете да бъде бъдат гласувани на първо четене.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР