С 11, 88 лв. се вдига цената за купуване на

...
С 11, 88 лв. се вдига цената за купуване на
Коментари Харесай

Става по-скъпо да си купим стаж за пенсия - една година вече ще струва близо 1700 лева

С 11, 88 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 април 2022 г. и за всеки месец недостигащ стаж ще би трябвало да се заплащат по 140,58 лева

Причината е, че от 1 април минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се ще е 710 лева. Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума. До тази дата 1 месец платен стаж е 128,70 лв., пише  " 24 часа ".

Година стаж ще коства към този момент 1686,96 лева, а цялостните 5 години - 8434,8 лева. Всеки може да си купи до 5 година даже да не му следва скоро.

За стаж се зачита образованието в университет, само че той също се заплаща. Сделки може да вършат и към този момент навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката. Този стаж не се употребява за пресмятане на пенсията.

Висшистите може да купят стаж единствено за интервала на образованието, който е вписан в образователния проект, в случай че не са работили, до момента в който следват, а дамите да не са били и по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия от университет. 

Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР