С 10 полета от и до София, Атина и Тел

...
С 10 полета от и до София, Атина и Тел
Коментари Харесай

Кипър отвори границите си за външния свят

С 10 полета от и до София, Атина и Тел Авив през днешния ден Кипър се отваря за външния свят след пандемията, като възобновява работата на двете си интернационалните летища. Важно ново условие поради ковид е всички пътуващи към острова да имат авансово направена „ полетна карта “.

От през днешния ден в два стадия Кипър рестартира въздушните си връзки, които бяха прекъснати на 21 март като мярка за попречване на разпространяването на ковид. 19 страни, измежду които и България, са първите му сътрудници, осведоми БНР.

България е измежду 13-те страни, чиито жители в първия стадий – от 9 до 19 юни, би трябвало да показват здравен документ с негативен резултат за ковид, като пробата да е осъществен 72 часа преди полета. Във втория стадий, от 20 юни, това изискване отпада.

Важно ново условие за предотвратяване на Кипър от ковид е всички влизащи в него да имат „ полетна карта” още преди качването си в самолета, заяви Министерството на превоза в понеделник късно вечерта, единствено часове преди летищата да се отворят още веднъж.

За задачата пътуващите би трябвало да се записват и да показват авансово цялата нужна информация /здравния документ и други документи в особено основаната електронна платформа CyprusFlightPass /https://www.cyprusflightpass.gov.cy/. Тя е дейна от през днешния ден и налична посредством всяко мобилно устройство. Чрез нея те ще получат и утвърждение от републиката за полета си.

Заради ковид са въведени и доста строги ограничения за сигурност. Достъпът до терминалите е позволен единствено за пасажерите, всички изпращачи и посрещачи би трябвало да останат на открито. Задължително е носенето на маски и ръкавици на територията на летищата.

Около 20 самолетни компании до момента са присъединили Кипър в своята полетна стратегия, основно след 20 юни и началото на юли.

Отварянето на кипърските летища разрешава на острова да дойдат първите задгранични туристи и да стартира интензивният летен сезон, макар че най-големите туристически пазари на Кипър – Англия и Русия, не са измежду първите позволени 19 страни.

По време на съвсем тримесечната възбрана за полети от и до Кипър българското посолство в Никозия провежда два репатрационни полета за искащите наши сънародници да се приберат в родината.

Кипър отваря границите си за жители на 13 страни, в това число България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР