Рязко нарасналият износ на руски енергоносители за Китай и Индия

...
Рязко нарасналият износ на руски енергоносители за Китай и Индия
Коментари Харесай

Две държави нулираха ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Рязко повишеният експорт на съветски енергоносители за Китай и Индия " нулира " резултата от енергийните наказания по отношение на Русия, написа японското издание Nihon Keizai, представено от ИноСми. От началото на годината енергийните експортни доходи на Москва са се нараснали с 50%. Според японския вестник, " енергийното отдръпване " от Русия се е оказало сложна задача и Западът ще пострада от това.

Китай и Индия усилват покупките на съветски нефт. Това е обвързвано със възбраните за импорт на съветски нефт в Съединени американски щати и Европейския съюз, което понижи броя на купувачите му. В същото време, съветските енергийни запаси станаха по-евтини в съпоставяне със междинните цени в света, и икономическите изгоди за вносителите им набъбнаха доста.

Същевременно, нараснаха и приходите на Русия от увеличените доставки на нейните енергоносители за различни купувачи. По-конкретно, страната получава повече доходи от износа на енергоносители, подсилен от покупките от Китай и Индия, при което успеваемостта на глобите на Съединени американски щати и Европа значително понижава.

По данни на компанията за финансова информация Refinitiv (американско-британски световен снабдител на данни за международните финансови пазари), размерът на съветски недопечен нефт, импортиран от Китай по море (без тръбопроводния), през май е към 800 000 барела на денонощие, което е нарастване от над 40% спрямо януари. От това излиза наяве, че покупките на нефт от Русия стават предпочитани за Китай. Вносът по море на съветски недопечен нефт в Индия също набъбна - от нула през януари до малко под 700 000 барела на денонощие през май, което е много впечатляващо.

В резултат на това, главният съветски нефт марка Urals за Европа, в този момент се търгува на цена от към 90 $ за барел, което е с към 35 $ (около 30%) по-евтино от северноморския нефт марка Brent. Петролът марка Espo, който се изнася главно за Азия, коства към $94 за барел, т.е. с към $20 за барел по-малко от дубайския недопечен нефт. Разликата в цената сред тези две марки недопечен нефт при започване на годината беше единствено няколко $.

В месечния доклад на Международната енергийна агенция (IEA) за май тази година се споделя, че индийският нефтопреработвателен комплекс, посредством най-големите корпорации за търговия с нефт в страната Transfigula и Vitol, е закупил от Русия " от 25 до 30 милиона барела нефт, които могат да бъдат доставени от май до юни. " В същия отчет има данни и за това, че съветската и индийската страна интензивно договарят за подписване на по-дългосрочни и за по-големи доставки контракти.

Международните специалисти акцентират най-важния аспект: такива огромни покупки от различни на досегашните купувачи на съветски нефт, внезапно забавят маркирания по-рано спад на цените му.

Суровият нефт Urals в този момент коства с към 30% повече, в сравнение с преди година, частично тъй като международната базова цена на петрола се повишава стремглаво, заради възходящото търсене. Също по данни на Международната енергийна организация, приходите на Русия от експорт на нефт за първите 4 месеца на годината, са се нараснали с повече от 50% по отношение на същия интервал на предходната година.

Руските въглища за произвеждане на електроенергия - неразрешени за импорт в Европа от август - останали с дребен брой купувачи, като Китай и Индия, задържат по-ниска цената си. По данни на английската изследователска компания Argus Media, цената на съветските въглища на балтийско пристанище, в края на май е към $148 за звук.

Това е по-малко от половината от цената на фючърсите за въглища на енергийната борса ICE Futures Europe (около $330 за т) в Ротердам, само че пък е двойно по-висока от цената на съветските въглища преди година. Докато покупките на съветски твърди горива от Япония и други страни понижиха, износът на съветски въглища за Индия се усили доста. Китай също уголемява доставките си от Русия.

Политиката на " енергийно отдръпване " на Запада от Русия се оказа доста сложна, обобщава японското издание. В тази връзка все още най-важният въпрос е, дали напрегнатата обстановка на международните енергийни пазари ще може да бъде облекчена посредством увеличение на добива на нефт от Съединени американски щати и от Близкия изток.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР