Рядко срещано единодушие демонстрираха депутатите от различните политически сили днес.

...
Рядко срещано единодушие демонстрираха депутатите от различните политически сили днес.
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи единодушно исканията на превозвачите

Рядко срещано единогласие демонстрираха депутатите от другите политически сили през днешния ден. Всички парламентарни групи поддържаха решение, с което бе предоставено на Министерски съвет да разиска законодателния пакет за подвижност на Европейската комисия и да одобри недвусмислена позиция в поддръжка на настояванията на българските превозвачи и в отбрана на техните и тези на българските жители права и ползи.

Заради законодателния пакет, станал прочут като плана " Макрон " превозвачите стягат огромен митинг в София в дните на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Те се заканиха да докарат тежкотоварни камиони и рейсове пред НДК и резиденция " Бояна ". По-рано през седмицата, на среща с премиера Борисов, превозвачите настояха да отпаднат четири пункта от плана " Макрон ". Те не са съгласни с условието водачите от интернационалните транспорти да се връщат на всеки 3-4 седмици в родината си,  съз заложеното ограничаване на каботажните транспорти, с  изскването да се спи в хотел без да има охраняеми паркинги за камиони и след 3-я ден в една страна да се заплаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират

Превозвачи се заканват да изкарат камиони и рейсове пред НДК

Българските депутати регистрират позициите на транспортните браншови организации в редица страни-членки и опцията от повишаване на разноските на българските превозвачи от предлаганите законодателни промени, с които ще бъде застрашена конкурентоспособността им.
Включването на интернационалния превоз и каботажа в обсега на законодателството за " командированите служащи " не е обосновано и би имало мощно отрицателно въздействие върху транспортния бранш в Централна и Източна Европа, както и отражение върху цялата европейска стопанска система. Голяма част от дребните и междинни предприятия ще бъдат изтласкани и пазарът ще бъде запазен единствено за огромни и крупни превозвачи, показват българските парламентаристи, написа в гласуваното през днешния ден в Народното събрание решение.

Задължението за прилагане на постоянната седмична отмора отвън транспортното средство ще принуждава водачите да оставят товара си, за който са персонално виновни и ще им коства спомагателни разноски. Изискването за завръщане на лидера " вкъщи " на всеки три седмици също слага превозвачите пред съществено предизвикателство. Предприятията ще бъдат принудени да дават спомагателен превоз на чиновниците си, с цел да се върнат в страната, което би довело до съществени разноски и понижаване на гъвкавостта на разпределението на работните часове и часовете за отмора, се споделя още в решението.

Заместник-председателят на ПГ на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов приветства това забележително единение в българския парламент, което застава зад ползите на българските превозвачи, съобщи Българска телеграфна агенция. " Каква е задачата на така наречен план " Макрон " - да принудят нашите водачи - над 100 хиляди индивида, да прекратят активността си с база България и да отидат да работят в огромните западни компании, които са неконкурентни на нашите, т.е. с административен метод да смачкат бизнес с необятни мащаби за Източна Европа ", уточни той. Ако този пакет въпреки всичко мине, да задължим европейските търговски вериги веднъж месечно да си придвижват цялата стокова наличност до родината майка и да я връщат назад, предложи той.
Георги Свиленски / " Българска социалистическа партия за България " / благодари на сътрудниците си от всички парламентарни групи за поддръжката и означи, че това решение задължава държавното управление да излезе с позиция в отбрана на българските превозвачи, каквато до този миг липсва. Той уточни, че по първия пакет за подвижност за товарните транспорти се върви към завършване и там борбата в отбрана на националния интерес ще бъде комплицирана, само че по втория за автобусните транспорти в този момент е времето българското държавно управление да вземе позиция и да се знае, че България не поддържа този вид интервенция в икономическите връзки.
Станислав Иванов /ГЕРБ/ уточни, че към 7 000 български превозвачи са с под 10 камиона, а 8 000 имат над 10 камиона, тъй че към 16 000 превозвача ще бъдат лишени от правото да оперират на европейския пазар. Иванов разяснява още, че автобусните превозвачи са към 1 600, на които, по същия метод с втория пакет ограничения, ще им бъде отнето правото да работят в Европейски Съюз. Затова през днешния ден излизаме с ясното решение, че би трябвало да се борим да бъде отстранена тази мярка и да бъдат сложени българските превозвачи да работят на конкурентен принцип, както всички останали, съобщи Иванов.
Йордан Цонев изрази удовлетворение, че има консенсус по тази тематика, тъй като, по думите му, въпросният законодателен план на Европейска комисия няма нищо общо с европейските практики, нито с контракта за Европейски Съюз. Това е едно от тези решения, които основават проблеми в Европейски Съюз и са в основата на Брекзит - решения, които са в интерес на една или друга страна и срещу естествената, действителната конкуренция, разяснява той. Може би би трябвало да напомним на нашите европейски сътрудници, че цената на труда е също конкуретно изискване в бизнеса и в случай че на тях цената на труда на българските превозвачи им се вижда ниска, това е проблем на конкурентоспособността и със законодателни актове не трябва да се намесваме там, където работи пазара, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР