Рядка болест на зомбита“, която кара елените да се лигавят

...
Рядка болест на зомбита“, която кара елените да се лигавят
Коментари Харесай

Рядка „зомби“ болест, която кара елените да се лигавят прекалено много, преди да бъдат убити, открита в Йелоустоун

Рядка болест на „ зомбита “, която кара елените да се лигавят прекомерно доста, да увиснат ушите си и да не желаят да се движат, преди в последна сметка да ги убие открити в Национален парк Йелоустоун за първи път, споделят чиновници. Веднъж открити, чиновниците споделят, че няма " ефикасен метод за премахване " на съдбовното заболяване, наречено хронично безсилие.

Служители на Националната паркова работа споделиха по-рано тази седмица, че заболяването е открита в мъртво възрастно муле, намерено покрай Езерото Йелоустоун. Първоначално еленът е бил хванат в Коди, Уайоминг, от щатския отдел за дивеч и риба през март като част от изследване на популацията и съгласно GPS нашийника, който е бил подложен на животното, чиновници споделиха, че е умряло към средата на октомври.

„ Това е първото доказано позитивно разкриване на заболяването в Националния парк Йелоустоун “, се споделя в прессъобщение от държавната организация, добавяйки, че са направили „ голям брой диагностични проби “, с цел да потвърдят съществуването й.

прионна болест, „ рядко прогресивно невродегенеративно разстройство “, което визира прионови протеини, намиращи се най-вече в мозъците.

Хроничното безсилие, от време на време наричано „ болест на зомби елена “ съгласно публичните медии на Уайоминг, визира централната нервна система на животните. Когато животните проявят признаци, отделът за дивеч и риба в Уайоминг споделя, че те нормално губят тегло, нямат предпочитание да се движат, отделят прекалено слюнка, ще пият и уринират по-често, ушите им ще увиснат и в последна сметка ще умрат.

„ По-голямата част от CWD позитивните животни, които се събират, наподобяват изцяло естествени и здрави “, споделя организацията в Уайоминг.

Обикновено заболяването на хроничното безсилие се предава посредством телесни течности и боклуци, в това число слюнка, урина, изпражнения и даже трупове, споделя WGFD. Животните също могат да се заразят, в случай че храната или пасищата им са нечисти с пренасящите ги приони.

Към момента Службата на националния парк споделя, че „ няма ефикасна тактика за премахване “ на заболяването, откакто бъде открита. Службата сподели, че в този момент ще работи с други организации, с цел да разпознава областите, които са най-застрашени от разпространяването му, и ще усили мониторинга и тестването на проби. Йелоустоун също работи върху преразглеждането на своя проект за наблюдаване, който беше прегледан за последно през 2021 година, и се надява да приключи преразглеждането през идната година.

Могат ли хората да се разболеят от хронично безсилие?

CDC споделя, че „ няма докладвани случаи на зараза с CWD при хора “.

Въпреки това има известно безпокойствие, че към момента съществува риск. Някои изследвания допускат, че хроничното безсилие е риск за маймуни, които ядат инфектирано животинско месо или влизат в контакт със инфектирани скотски мозъци или телесни течности.

„ От 1997 година Световната здравна организация предлага, че е значимо сътрудниците на всички известни прионови болести да не навлизат в човешката хранителна верига “, споделя CDC.

Агенцията сподели, че се организират и спомагателни изследвания, с цел да се откри дали прионни болести като CWD могат да се появят по-често при хора, изложени на по-голям риск от контакт със инфектирано животно или месо от него.

„ Поради дългото време, което лишава преди да се появят каквито и да било признаци на заболяване, учените чакат изследването да отнеме доста години, преди да дефинират какъв е рискът, в случай че има подобен, от CWD за хората “, организацията споделих.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР